Kineserne er klar til luksusvarer

Analyser | 22.03.2012 - kl. 9:58 | Af

Danske virksomheder har fantastiske muligheder i Kina, hvor millioner af kinesere er begyndt at købe design og luksusvarer. Men skal man have succes, kræver det fokus på branding frem for selve produktet.

Artikel skrevet Udenrigsministeriets handelsafdeling indenfor Furniture, Design and Retail (FDR)

”I løbet af de næste fem år vil kineserne blive overdynget med stribevis af luksusvarer, der vil være specifikt målrettet den kinesiske smag og stil. Derfor er det ikke længere nok bare at sende dit mest eksklusive produkt på gaden i Kina uden først at tænke på, hvordan du brander det på markedet.”
Sådan siger Rupert Hoogewerf om udfordringen for danske virksomheder, der gerne vil med til den kinesiske forbrugerfest. Hoogewerf er ekspert i kinesiske luksusforbrugere og grundlægger af Hurun Report, der hvert år offentliggør listen over de rigeste kinesere.

Kinas middelklasse eksploderer
Kinas middelklasse på 300 millioner forventes at ramme 700 millioner i 2020, men allerede nu shopper kineserne masser af lækre tasker, eksklusive ure og dyre tøjmærker. Danske virksomheder har derfor lukrative muligheder, hvis de altså husker at brande produktet til det kinesiske marked. Handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr er helt enig. Derfor opfordrer hun danske virksomheder til at se på Kina som mere end blot en kopi-nation, hvor varer kan produceres billigt.
”Millioner af kinesere bliver hvert år en del af middelklassen i Kina. Det er en fantastisk mulighed for danske virksomheder, hvor dansk design og innovation kan få succes. Gennem øget eksport kan vi fastholde og skabe nye arbejdspladser i Danmark. Men det kræver, at vi ser Kina som mere end blot endnu et marked, hvor vi skal sælge de samme sko, tasker eller møbler som i Europa,” forklarer Pia Olsen Dyhr.
Hun nævner Udenrigsministeriets handelseksperter på de danske repræsentationer i udlandet som ét af de værktøjer, danske virksomheder kan benytte, når den kinesiske mur skal overvindes.
”Vi skal blive bedre til at tilpasse vores kvalitetsvarer til det, der efterspørges lokalt på vækstmarkederne. Vi skal tage hensyn til lokale forretningsskikke, kulturforskelle og hvordan kineserne opfatter os som danskere. I Udenrigstjenesten sidder en masse handelseksperter klar til at rådgive danske virksomheder, der har brug for at få indsigt i forholdene i fx Kina, at finde den rigtige partner eller ønsker rådgivning om en konkret problemstilling. Det skal flere virksomheder gøre brug af, hvis vi fortsat skal være med i front på det vigtige kinesiske marked,” uddyber Pia Olsen Dyhr.

Nordisk guld viser vejen
En af de virksomheder, der netop har formået at ramme kinesernes smag, er House of Amber. Siden 2008 har smykkeproducenten åbnet over 30 butikker i de fleste store kinesiske byer. Her sælger firmaet sine ravsmykker som ”nordisk guld” der blandt andet skal bringe kineserne lykke.
Pia Føns Sørensen, direktør og produktansvarlig hos House of Amber forklarer, at man bevidst forsøger at fremhæve nogle værdier, som kineserne finder vigtige. ”Det nordiske guld fremhæver vi for at understrege ravs oprindelse. Ord som ’lykke’, ’sundhed’ og ’velstand’ fremhæver vi, fordi ravet i vores produkter har nogle værdier, som man også kan finde i kinesernes kulturarv.”
Det er samtidig her firmaets branding adskiller sig i forhold til det danske marked, hvor smykkerne ifølge direktøren primært sælger på grund af den høje kvalitet og det eksklusive design. ”I Kina sælger vi ikke varer alene på grund af designet. Vi slår en del mere på vores erfaring med at producere og designe smykker og rav siden 1933. Vi brander for eksempel vores ravmuseum i København mere i Kina, fordi kineserne har brug for en autoritet til at sige god for vores produkter. Kineserne ønsker kvalitet i dag, og det kan vi tilbyde dem,” afslutter Pia Føns Sørensen, inden hun videregiver sit bedste råd til andre danske virksomheder, der vil sælge til de kinesiske forbrugere:  ”Kultur og markedsforståelse er et must. Kinesiske værdier skal respekteres.”

 

FÅ RÅDGIVNING OM KINA:

Generalkonsulatet i Shanghai

Sektoreksport (Furniture, Design & Retail)

Mette Schultz Knudsen

Tlf.: +86 21 6209 0500

E-mail: mettkn@um.dk

 

GRATIS STATISTIK

Download gratis tal og statistik om Kinas nye luksusforbrugere på Hurun Reports hjemmeside: www.hurun.net/usen

 

Facebook
Skift baggrund
Copyright © 2015 | pej gruppen - scandinavian trend insitute | all rights reserved | Bitsovvej 2 | 7400 Herning | Tlf. 97118900 | info @ pejgruppen.dk | CVR-nr. DK-84552828