Ifølge McKinsey & Company vil 2019 blive et år, hvor de gamle spilleregler ikke længere gør sig gældende i modebranchen. Nye behov, en usikker økonomi og et marked, der er evigt foranderligt, skaber nye normer og forretningsmodeller. Læs om 10 trends, som vil ændre modebranchen, som vi kender den.  

2019 bliver et år, hvor modebranchen skal vågne op. Dem der vil lykkes må indse, at nogle af de gamle spilleregler ikke længere gør sig gældende i det nye paradigme, der er ved at tage form. Sådan lyder konklusionen i den nye analyse ‘The State of Fashion 2019′ fra Business of Fashion og McKinsey & Company.

Uanset størrelse og segment skal modebranchens aktører nu være agile, tænke digitalt og opnå stadig hurtigere go-to-market strategier. Virksomhederne skal tage en aktiv holdning til de sociale spørgsmål, tilfredsstille forbrugernes krav om gennemsigtighed og bæredygtighed, og vigtigst af alt have modet til at nytænke egen identitet, ‘self-disrupte’ og tilgå markedsændringerne for vinde de yngre generationer.

Fremtidsudsigterne er i stigende grad usikre, og eksterne udfordringer lurer lige om hjørnet. Væksten må derfor ikke blive taget for givet.

 

10 trends i modebranchen 2019

 

1  |  Usikkerhed og global afmatning

Med muligheden for en global økonomisk afmatning i 2020 vil virksomheder blive mere forsigtige og begynde at se mere ivrigt efter de muligheder, der er for at øge produktiviteten i forhold til tidligere år. Der er en generel bekymring over de globale makroøkonomiske udsigter i 2019.

 

2  |  Indien buldrer frem

Indien er i stigende grad i fokus,på grund af den hurtigt voksende middelklasse og optimeringen i produktionssektoren. Modevirksomheder bliver nødt til at fordoble deres indsats på dette stærkt fragmenterede og udfordrende marked, hvor den voksende teknisk kompetente befolkningsgruppe, med evnen til at bevæge sig op gennem de sociale lag, gør, at Indien har for stor betydning til, at internationale virksomheder kan ignorere landet.

 

3  |  Handel 2.0

Ændringer i handelspolitikken vil udgøre potentielle risici for den globale økonomiske vækst. Som konsekvens kan modeindustrien ændres af de nye barrierer der opstår, handelsspændinger og usikkerheder. Modevirksomheder bør udarbejde beredskabsplaner for en potentiel omstrukturering af deres værdikæder på globalt plan som følge af ændrede handelspolitikker. Der kan dog også opstå nye muligheder for at øge udvekslingen af ressourcer, teknologi og viden mellem udviklingslandene og genforhandle handelsaftaler.

 

4  |  Vi vil ikke længere eje

Produkternes levetid i modebranchen forlænges i takt med, at forretningsmodeller med genbrug, upcycling, reparation og leje udvikles. På tværs af kategorier har forbrugerne demonstreret deres lyst til at skifte fra traditionelt ejerskab til nyere måder at tilegne sig adgang til produkter på.

 

5  |  De yngre generationer er ikke ligeglade

Den yngre forbruger er særligt bekymret over de sociale og miljømæssige udfordringer, som mange betragter som de afgørende problemer i vor tid. De yngre forbrugere favoriserer brands, der understøtter deres værdier, og undgår de brands, som ikke gør.

 

6  |  Det er nu eller aldrig

Den forsinkelse, der kan opstå fra kunden bliver opmærksom på et produkt til produktet er købt og leveret, er afgørende for forbrugerne i dag, som fortsat forventer en endnu bedre oplevelse før, under og efter køb. Virksomheder bør derfor fokusere på at reducere denne problematik og lancere nye teknologier for at muliggøre en nemmere og hurtigere overgang fra inspiration til køb.

 

7  |  Radikal gennemsigtighed

Modevirksomheder skal indfinde sig med, at flere og flere forbrugere forventer fuldkommen gennemsigtighed over hele værdikæden og kræver langt flere informationer om en række emner, lige fra ressourcehåndtering, produktion og databeskyttelse. Kravene kommer blandt andet som reaktion på databrud i store organisationer. Mistilliden kan vendes ved, at virksomheder gengælder den tillid, som forbrugerne har afgivet, ved en form for radikal gennemsigtighed og udveksling af informationer.

 

8  |  ‘Self-disrupt’

Teknologi og sociale medier gør det muligt for en række nye brands at udfordre de virksomheder, som har hvilet på laurbærrene. Samtidigt accelererer de nye brands takket være faldende brandloyalitet og forbrugernes voksende appetit for nyhedsværdi. Det betyder også, at de traditionelle brands nu er begyndt at ændre deres forretningsmodeller, samt hvordan de markedsfører sig, for at fange den unge forbrugers opmærksomhed og bibeholde markedsandele. Derfor forventes det, at flere modebrands følger efter og ’self-disrupter’, hvilket vil have en væsentlig indflydelse på virksomhedsdriften.

 

9  |  Digital ekspansion

Onlinevirksomheder arbejder fokuseret på at ekspandere og indtage nye markeder hurtigt og for at blive forbrugernes favorit modeplatform. Det betyder, at e-commerce virksomheder bliver ved med at innovere ved at tilføje services, som skaber merværdi. De platforme, som arbejder med diversitet som del af virksomhedens økosystem, vil styrke deres føring overfor dem, som udelukkende satser på traditionel retail.

 

10  |  ’Nearshoring’ og just-in-time produktion

Automation og data-analyser gør det muligt for en ny form for start-ups at opnå agil ordreproduktion. En større del af modeindustrien vil begynde at eksperimentere, så de kan reagere hurtigere på trends og forbrugerbehov, og derved opnå just-in-time produktion. Dette skaber en ny norm inden for produktionscyklussen, hvor lagerstørrelsen reduceres og hvor brands får mulighed for at producere små mængder over en kort periode. Fordelene ved ’nearshoring’ (outsourcing til tredjepart, men indenfor det geografiske nærområde) har så stor betydning for virksomheders just-in-time produktioner, at skiftet fra fjernproduktion til at have produktionen tæt på vil fordobles mellem 2018 og 2025.


Læs den fulde analyse her.