Noget tyder på, at vi har ramt lavpunktet for forbrugertilliden. I august rammer indekset omkring minus 25 for tredje måned i træk og er således hverken faldet eller steget i flere måneder. Det viser en ny analyse fra Danmarks Statistik. 

Forbrugertilliden belyser danskernes syn på deres nuværende og fremtidige økonomiske situation. Forbrugertilliden for august måned ligger på minus 25,1, hvilket er stort set det samme som i juli, hvor den lå på minus 25,6. Kigger man på gennemsnittet over der seneste halve år, er det en smule mere positivt: Her lander tallet på minus 22,2. Men selvom indikatoren er uændret over de seneste måneder, så er det stadig en historisk lav forbrugertillid. Det skyldes primært forbrugernes vurdering af Danmarks nuværende økonomiske situation samt forbrugernes vurdering af egen økonomiske situation og fald i købelyst.

Forventningerne til privatøkonomien i frit fald

Inflationen har har gjort det mærkbart dyrere at være tilstede, og de daglige indkøb løber overraskende hurtigt op. Faktisk ligger indikatoren for forbrugernes oplevelse af højere priser i august på 71,2, hvilket er det højeste niveau i statistikkens 48-årige historie. Danskerne holder også igen med køb af større forbrugsgoder, indikerer analysen. Indikatoren er faldet markant siden sidste juli og ligger på minus 37,7, hvilket er det laveste niveau, som købelysten har været på siden december 1989.

Prisniveauet er også noget, der har en afsmittende effekt på forbrugernes forventninger til egen økonomiske situation: De forventer, at familiens økonomiske situation vil være dårligere om et år end i dag. Indikatoren for august måned er på minus 13,7, hvilket er en markant forbedring i forhold til seneste måned, hvor indikatoren var på minus 23. Til gengæld forventer forbrugerne dog ikke længere, at prisstigningerne vil fortsætte i samme tempo som tidligere.

Når det kommer til Danmark generelt, vurderes den økonomiske situation i dag til at være værre end for et år siden. Indikatoren for august er på minus 48,3. Forbrugerne forventer desuden, at det vil se endnu værre ud om et år, end det gør i dag.

Foto: Unsplash