I oktober slog forbrugertilliden endnu en bundrekord. I sidste måned ramte den det laveste niveau i statistikkens 48-årige historie. Nu er rekorden slået, for tilliden er faldet endnu mere siden september. Det viser en ny analyse fra Danmarks Statistik. 

Kan du huske sidste måned, da vi skrev, at forbrugertilliden var historisk lav? Faktisk lavere end den nogensinde har været i statistikkens 48-årige i historie. Nu gør vi det igen, for forbrugertilliden har formået at rykke endnu længere ned. Forbrugertilliden har nu, for femte gang i år, ramt et nyt lavpunkt i historien, så grænsen igen er rykket nedad.

For at få en forståelse for, hvordan det ser ud, når det går godt. Så ramte statistikken i januar 2006 et historisk højpunkt. Her var statistikken på 15,5 i plus. I dag er den på minus 37, og i gennemsnit har den over de seneste seks måneder ligget på minus 27,8.

Oktober måned ligger på minus 37,0, hvilket er et markant fald siden september, hvor den lå på minus 32,1. I den tid statistikken har været opgjort, har forbrugerne aldrig før været så pessimistiske med hensyn til Danmarks og deres egen økonomiske situation. Faldet i forbrugertilliden skyldes primært et kraftigt fald i indikatoren om forbrugernes vurdering af Danmarks nuværende økonomiske situation og i købelysten samt fald i forbrugernes forventninger til familiens fremtidige økonomiske situation. Forbrugertilliden belyser befolkningens syn på dens nuværende og fremtidige økonomiske situation.

Ingen tiltro til Danmarks økonomi

Et af de punkter, der for alvor får forbrugertilliden til at ryge yderligere ned, er forbrugernes forventninger til landets økonomiske situation, der vurderes mærkbart værre end sidste år på samme tid. Indikatoren ligger på minus 64,1 og har aldrig været lavere. Gennemsnittet for det seneste halve år er på minus 48,9, så oktober måned trækker særdeles langt ned på statistikken.

Det samme gælder forbrugernes vurdering af egen økonomiske  situation, der måles væsentligt under samme måling i oktober 2021. Indikatoren ligger på minus 32,1. Og som om det ikke er trist nok, så forventer forbrugererne også, at situationen vil være endnu værre om et år. Indikatoren ligger på minus 14,1, hvilket er også det laveste niveauet nogensinde.

Foto: Unsplash