Op mod en tredjedel af danskerne vil købe julegaverne brugt. Sådan lyder meldingen i en ny undersøgelse foretaget af analyseinstituttet Userneeds.

Når danskerne den 24. december lægger julegaverne under træet, kan flere af dem være købt brugt. Godt hver tredje dansker vil nemlig med glæde forære en brugt julegave. Det viser en ny undersøgelse foretaget af analyseinstituttet Userneeds for Trendsales.

”Det er en del af en større megatrend, der omhandler bæredygtighed, hvor vi som forbrugere er blevet meget mere opmærksomme på vores forbrugsmønstre,” udtaler forbrugsekspert og associeret partner i Instituttet for Fremtidsforskning, Tamira Snell, i en pressemeddelelse og fortsætter:

”Her er deleøkonomisk forbrugeradfærd, herunder genbrug, en voksende tendens, og det er dermed også blevet mere socialt acceptabelt at give genbrug i gave, end det har været tidligere. At give genbrug i gave afspejler også en anden væsentlig tendens i tiden, som er et stigende statussymbol: Det illustrerer et overskud af tid fra giverens side, og tid er en luksusvare i sig selv – både i dag og i fremtiden.”

 

Klimahensyn påvirker ikke nødvendigvis julehandlen

H&M-chef Karl-Johan Pedersen udtrykte i sidste måned bekymring for, hvordan den såkaldte Greta Thunberg-effekt generelt påvirker forbrugerne til at forbruge mindre, men ifølge en ny rundspørge foretaget af analyseinstituttet YouGov for Danske Bank, er det øgede fokus på klima ikke for alvor blevet synligt i julehandlen.

Kun syv procent svarer, at klimahensyn i høj eller meget høj grad har betydning for deres julegaveindkøb, mens 37 procent svarer, at de ikke har det i tankerne.

”For de fleste fylder klimahensyn ikke voldsomt meget, men vi kan se, at kvinder og unge tænker mere på klimahensyn. Så fremadrettet vil det måske komme mere i højsædet, når de unge bliver ældre,” udtaler privatøkonom i Danske Bank Louise Aggerstrøm Hansen til Ritzau ifølge Finans.

Selv om danskere har flere penge mellem hænderne, vil det dog ikke skabe større julehandel, lyder det i samme undersøgelse.

Flere økonomer og erhvervsorganisationer spår, at også usikkerhed om den økonomiske fremtid, faldende forbrugertillid og generel tilbageholdenhed er med til at sætte bremsen i på årets julehandel.