Genbrugsbølgen har nået nye højder. Omkring otte ud af ti danskere har i løbet af 2019 handlet brugte varer. En analyse peger på, at hver tredje dansker gør sig i genbrug for miljøets skyld.

En ny undersøgelse fra Den Blå Avis, Genbrugsindeks for 2019, viser, at danskerne i 2019 har genbrugt som aldrig før. Knap otte ud af ti danskere har således handlet brugt i 2019 og i årsgennemsnit brugt 5.000 kroner på genbrugte ting og sager.

Helt præcist ligger procentandelen af de handlende i 2019 på 70 procent. I 2018 lå tallet på 61 procent, mens det i 2017 lå på 56 procent. Procentandelen af de sælgende har ligget stabilt på 32 procent i både 2017 og 2018, men i 2019 er tallet steget til 45 procent.

Analysen peger på, at det ikke længere kun er jagten på de skjulte skatte, som driver danskerne til at handle genbrug. 35 procent af danskerne peger på, at de køber brugt for at mindske overforbruget, 33 procent af danskerne videresælger brugte varer for miljøet skyld, og 31 procent af danskerne køber brugt for at gøre noget godt for miljøet.

 

Danskerne vil handle genbrug i fysiske butikker

Der er ikke kun digitalt, at danskerne køber genbrug som aldrig før. På stående fod findes omkring 1.065 genbrugsbutikker i Danmark, og flere loppemarkeder skyder op rundt i landet. Der er også flere, som stifter egen forretning på genbrugsgrundlaget som eksempelvis Lise Maria Suhr, der eger secondhand-forretningen Komma i Aarhus og Marie Louise Schultz, som er stifter af luksus-secondhandbutikken The Vintage Bar.

Andelen, som har handlet i en genbrugs- eller vintagebutik, ligger på omkring 72 procent, og knap 25 procent har solgt sine varer herigennem. 74 procent af danskerne går på loppemarked og handler genbrug, mens 33 procent har prøvet at sælge sine varer her.

Danskerne er også vilde med at handle online – dog ikke i samme kaliber som de fysiske butikker. Her er dog flere danskere, som foretrækker at sælge deres varer. 69 procent af danskerne har købt brugte varer på en onlinemarkedsplads, mens 61 procent har solgt noget herigennem. Gennem de sociale medier har 52 procent prøvet at købe en brugt vare, og 44 procent har solgt brugte varer.

 

Flest genbrugshandler online foregår på Den Blå Avis

Vil man købe brugt hjemme fra sofaen, er det DBA, Den Blå Avis, som størstedelen af danskerne tyer til. Helt nøjagtigt var det 32 procent af danskerne, der i 2019 enten har købt eller solgt brugt gennem Den Blå Avis på nettet. I 2018 lå andelen på 28 procent.

Det er hovedsageligt møbler, lamper og tæpper til boligen, der er de mest købte eller solgte produkter på DBA. Hele 52 procent af de ovenstående 32 procent har købt eller solgt inden for denne kategori i 2019. Herefter kommer tøj, sko og smykker, som er de næstmest købte eller solgte varer på DBA med en andel på i alt 42 procent.

 

Tue Søe fra Ebay og DBA er netop blevet tilføjet til listen over foredragsholdere til pej gruppens retailkonference New Retail Day, hvor han blandt andet vil tale om danskernes genbrugsvaner. Læs mere om New Retail Day her.