Trods coronakrisen har der endnu ikke været en markant stigning i antallet af konkurser, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Dog tyder det på, at det blot er stilhed før stormen.

Covid-19 har ramt erhvervslivet i hidtil uset omfang. Alle virksomheder – på tværs af alle brancher – er blevet påvirket af krisen. Mens nogle virksomheder formår at ride stormen af, kæmper andre virksomheder med at holde sig oven vande.

Nye tal fra Danmarks Statistik viser nu, at den ventede bølge af konkurser endnu ikke har ramt det danske erhvervsliv.

I maj 2020 var der 630 konkurser, hvoraf 197 var blandt aktive virksomheder – det er blot 1 procent flere end måneden før. Konkurserne medførte 894 tabte job i faktiske tal, hvilket er 59 procent færre end i april.

Dog skal udviklingen ifølge Danmarks Statistik vurderes med forsigtighed. Sø- og Handelsretten og Skifteretten har nemlig ikke kørt med normal drift i halvanden måned frem til den 26. april 2020.

Tallene viser, at antallet af konkursbegæringer heller ikke er steget drastisk.

”En samlet vurdering af henholdsvis begærede og erklærede konkurser viser, trods konkurser i nogle større virksomheder under COVID-19 nedlukningen, at den alvorlige nedgang i mange virksomheders aktiviteter de seneste tre måneder ikke – endnu – har udløst en markant stigning i antallet af erklærede konkurser og konkursbegæringer,” oplyser Danmarks Statistik.

 

Stilhed før stormen

Ifølge cheføkonom i Dansk Erhverv Tore Stramer er det dog for tidligt at juble. Han vurderer nemlig, at de afdæmpede tal blot er stilhed før stormen.

”Selv om dagens lave konkurstal naturligvis er rigtig positivt, så er jeg fortsat meget bekymret for at en ny stor konkursbølge kan ramme hen over sommeren,” siger Tore Stramer i en skriftlig kommentar til Finans og tilføjer:

”Hvor stor og dramatisk konkursbølgen ender med at blive er ikke til at sige på nuværende tidspunkt. Men der ingen tvivl om, at risikoen er betydelig.”

Revisionshuset KPMG vurderer, at regeringens hjælpepakker foreløbigt har afværget konkursbølgen, og at antallet af konkurser næsten vil fordobles, så snart hjælpepakkerne udløber.

”Når regeringens hjælpepakker udløber den 8. juli, forventer vi, at antallet af konkurser vil stige og næsten fordobles fra omkring 2.500 i 2019 til mere end 4.500 dette år,” skriver KPMG på sin hjemmeside.

Foto: Pexels.com