Dansk Erhverv forventer, at mellem 20 og 25 procent af danskerne skal bytte mindst én gave – det svarer til, at der skal byttes gaver for omkring 600 mio. kroner. I lighed med tidligere år er tøj klart den mest byttede julegave.

”Julen varer lige til påske”, lyder det i en populær julesang, men det gør byttefristen på gaverne ikke altid og derfor er der traditionelt tryk på butikkerne, når danskerne skal have byttet de julegaver, der ikke helt ramte plet.

“Vi forventer i år, at mellem 20 og 25 procent af danskerne skal bytte mindst én gave og baseret på vores befolkningsundersøgelser, vurderer Dansk Erhverv, at der skal byttes gaver for omkring 600 millioner kroner,” siger fagchef for forbrugeraftaler og forbrugerklagesystemer i Dansk Erhverv Bo Dalsgaard.

Det er oftest tøj, der skal byttes, og det er der ikke noget nyt i: ”I lighed med tidligere år er tøj klart den mest byttede julegave. Igen i år er det flere end 40 procent af de adspurgte, der har svaret, at de havde tøj, der skulle byttes,” fortæller Bo Dalsgaard.

”En stigende del af julegaverne bliver købt på nettet, men når gaverne skal byttes, sker det i langt de fleste tilfælde stadig i en fysisk butik. Efter julen 2023 var det flere end 80 procent af gaverne, der blev byttet i de fysiske butikker. I hvert fjerde tilfælde brugte kunden alle pengene fra den byttede gave i den samme butik og 10 procent brugte endda flere penge i butikken end, de fik tilbage fra gaven,” siger Bo Dalsgaard.

Foto: Unsplash