I en ny rapport, der er udarbejdet af McKinsey & Company og Global Fashion Agenda, sættes der fokus på modeindustriens CO2-udledning. Få indblik i rapportens hovedpointer her.
Bæredygtighed har længe været øverst på agendaen hos mange modevirksomheder – og hvis ikke man allerede arbejdede med en grønnere omstilling, så har man måske fået øjnene op for det i lyset af Covid-19.
Der er dog fortsat behov for store indgreb og væsentlige forbedringer i modeindustrien. Det fastslår den for nyligt offentliggjorte rapport ‘Fashion on Climate’, der er udarbejdet af konsulentfirmaet McKinsey & Company og Global Fashion Agenda, som analyserer modeindustriens CO2-udledning og sætter fokus på vigtigheden i at arbejde med den grønne omstilling.
“Pandemien har vist os, hvor forbudne vi er, og at vi har en evne til at tilpasse os. Men forandringen på den lange bane afhænger af, hvorvidt modeindustrien er i stand til at samarbejde, så vi kan træde i karakter og spille en ledende rolle i kampen mod klimaforandringer. Jeg ved, at det ikke er en nem opgave, og at alle virksomheder har begrænsede midler, hvilket er grunden til, at jeg særligt er stolt over at kunne lancere denne rapport sammen med vores strategiske partner, McKinsey & Company. Jeg er overbevist om, at den vil hjælpe industriens ledere med bedre at fortstå, hvor de skal lægge deres fokus og samtidigt få mest muligt ud af deres investeringer,” lyder det indledningsvist fra Eva Kruse, CEO i Global Fashion Agena, i rapporten.
I rapporten fremgår det blandt andet, at tøj- og skoindustrien i 2018 udledte 2,1 mia. tons CO2. Det svarer til fire procent af den samlede udledning på verdensplan eller den mængde CO2, som Tyskland, Frankrig og Storbritannien udleder hvert år – tilsammen.
Tallet er stigende, og hvis ikke branchen gør op med sin nuværende form og indleder flere nye initiativer, så vil udledningen af CO2 i modeindustrien stige til 2,7 mia. tons CO2 om året i 2030.
Hvad skal branchen gøre?
Ifølge rapporten skal modeindustrien halvere sin årlige udledning i løbet af de næste ti år, og her skal aktører på tværs af branchen samarbejde om en koordineret indsats, hvis det skal blive en realitet.
I forbindelse hermed har McKinsey & Company og Global Fashion Agenda udpeget tre indsatsområder, som de mener, bør prioriteres af branchens aktører.
- Reduktion af CO2-udledning i værdikæden og produktionsleddet – blandt andet gennem materialehåndtering, spildreducering og brugen af vedvarende energi
- Reduktion af CO2-udledning i egne operationer, herunder designprocessen, retail, transport og indpakning
- Reduktion af CO2-udledning ved at bruge sit eget brand til at opfordre til mere bæredygtig forbrugeradfærd
Vil du læse hele rapporten, kan den findes lige her.
Foto: Unsplash