De store internationale netportaler som Zalando, Boozt og Asos er i vækst. Det går ud over de fysiske butikker og de små websites, som de enkelte brands har, viser brancheanalyse.

Nethandel er en stor indtægtskilde hos de danske modevirksomheder, men størstedelen af salget foregår hos de store tredjepartsportaler, og ikke via brandets egen netbutik.

I en artikel fra Finans henvises der til en undersøgelse lavet af Dansk Mode & Textil, som fastslår, at de danske modevirksomheder kun i gennemsnit henter 7-8 procent af omsætningen hjem via deres egne netbutikker, hvorimod de får 18-20 procent af deres omsætning hjem via de store netportaler.

Analysen fra Dansk Mode & Textil viser også, at der er stor forskel på, hvor meget de forskellige brands benytter nethandel. Hos nogle tøjproducenter er hele 65 procent af deres omsætning baseret på salg til de store tredjepartsportaler, mens andre kun har tøjet til salg i fysiske butikker samt på deres egen webshop.

Det er tydeligt, at de store modewebshops er populære blandt danskerne. Ifølge FDIH’s E-handelsanalyse 2017 er tyske Zalando danskernes mest benyttede webshop, mens svenske Boozt indtager en 12. plads.

Flere analyser af modebranchen peger på, at eksporten af dansk mode er i vækst. Den største del af stigningen i den danske modeeksport kan ifølge Poul Erik Jakobsen, strategisk rådgiver og bestyrelsesformand i livsstilbrancherne og butikskæder, netop forklares med mersalg til de store udenlandske webshops.

”En stor del af de danske leverandørers fremgang går til internationale netportaler, hvor danske kvinder shopper og dermed køber tøjet hjem igen,” lyder det fra Poul Erik Jakobsen.