Det vakte stor opsigt i internationale medier, da et dansk tøjfirma for halvandet år siden valgte at stævne verdens største modekoncern. Et nyt bevis kan have afgørende betydning for sagens udfald.

I 2016 valgte det danske tøjfirma Rains at føre en retssag mod verdens største modekoncern, Inditex, der ejer Zara-kæden. Rains stævnede Inditex i maj 2017 for at have kopieret to af Rains produkter. Først nu er der nyt i sagen.

To kinesiske fabrikker vidner nu om, at de er blevet instrueret af Inditex til at kopiere to af Rains’ produkter, henholdsvis en regnjakke og en regnfrakke. Ifølge Jyllands-Posten fremgår det af retsdokumenterne, at Inditex har bedt de to kinesiske fabrikker om at lave identiske kopier af Rains’ produkter, blot med Zaras logo i nakken. Dette bevis kan have afgørende betydning i sagen, som nu går ind i de afgørende faser.

Til december skal en skønsmand komme med en udtalelse i sagen, og derefter forventer Rains at sagen forhandles i 1. eller 2. kvartal af 2019.

”Vi forventer at indstævne Zara i andre lande, når dommen i Danmark er på plads. Kopijakkerne er solgt i store dele af verden, hvilket betyder, at vi kan gøre vores rettigheder gældende mange steder. Interessen for sagen er stor internationalt, hvilket vil give sagernes udfald stor eksponering,” udtaler medstifter og forretningsudvikler for Rains, Daniel Brix Hesselager, til Jyllands-Posten.

Det endelige erstatningskrav mod Inditex ligger endnu ikke fast, da dette afhænger af salgstallene på omtalte produkter, som Inditex har nægtet at oplyse.

Rains blev stiftet i 2012 af Daniel Brix Hesselager, Philip Lotko og Kenneth Davids, som fortsat er ejere af virksomheden. Virksomhedens primære produkter er regnjakker, men sortimentet er udvidet til tasker, regnbukser og accessories.