At det er bryllupssæson mærkes hos landets største forhandler af målsyede jakkesæt, men der er ingen ’årets trend’. Mænd i dag vil designe selv og mødes til opmåling og mandehygge. Konceptet findes i 16 danske byer og har solgt mere end 6.000 jakkesæt, 4.500 skjorter og 3.000 veste det sidste år.

Med lidt over 30.000 nygifte par hvert år bliver der holdt en del bryllupper i Danmark, hvor sommeren er højtid for de mange fester. Derfor er der netop nu travlhed hos herretøjsforretningen Sjölin, der forhandler målsyede jakkesæt over hele landet. Men butikken svømmer ikke over med nye kollektioner. Mænd i dag vil nemlig selv være med til at bestemme. Det oplever man hos Sjölin, hvor den tendens ses på både det monetære og CO2-mæssige regnskab:

“Når man får syet et jakkesæt efter sine egne mål, har man ikke bare mulighed for at få indflydelse på looket, stoffet og farven, man træffer også et valg om bæredygtighed, fordi man får et sæt, der passer, og som der kun er produceret det ene af. Den uniqueness og den bæredygtige tanke rammer virkelig tidens mand,” lyder det fra Patrick Sjölin, der er iværksætteren bag forretningen, som i dag findes i 16 danske byer og de seneste tolv måneder har solgt mere end 6000 målsyede jakkesæt, 4500 målsyede skjorter og 3000 målsyede veste og mere end 15.000 accessories, som for eksempel slips, manchetter, sko, bælter og andet.

Mandehygge på programmet
I forretningerne landet over er det blevet populært med såkaldte bachelor-events, hvor grupper af mænd sammen får et indblik i jakkesættets forunderlige verden over et godt glas ’fri bar’ i afslappede rammer. Fra virksomhedens start har afslappet mandehygge været højt på dagsordenen, og det er blevet enormt populært.

“Jeg oplevede selv, at det var enormt akavet at skulle ud at finde et godt jakkesæt. Jeg følte mig helt malplaceret i de almindelige jakkesætsforretninger som en ung mand og tænkte, at det simpelthen måtte kunne gøres bedre. Det handler i høj grad om at skabe en afslappet atmosfære, hvor mænd kan være mænd og få et jakkesæt, der passer,” siger Patrick Sjölin,

Et bæredygtigt jakkesæt er målsyet
Fordi forretningerne kun får produceret de jakkesæt, kunderne bestiller, er der hverken lagerplads eller udskrivninger til produktion af tøj, der muligvis ikke bliver solgt. Det er ifølge manden bag konceptet med til at holde priserne nede på et niveau, hvor de fleste kan være med, men det afhjælper også tøjbranchens yderst essentielle problem i forhold til overproduktion.

“Når vi skal lave et jakkesæt, køber vi kun det stof, der skal bruges, og får det syet i Europa, hvilket forkorter fragten betydeligt, så vi kan nøjes med lastbilkørsel. Det begrænser CO2-udledningen med 90 procent i sammenligning med en produktion i Fjernøsten. At få et ordentligt jakkesæt i stedet for fire halvdårlige gør en stor forskel for planeten,” forklarer Patrick Sjölin, hvis jakkesæt alle har indlagt ekstra stof, så sættet senere kan lægges ind eller ud hos en skrædder og passe, selvom kunden eventuelt ændrer størrelse undervejs.

Sjölin afholder omtrent 20 bachelor-events på ugentlig basis og har de seneste tolv måneder omsat for 40 millioner kroner. Virksomheden åbnede i marts i år deres første butik uden for landets grænser i Malmø.

Foto: Sjölin