To sæsoner er gået uden messeaktivitet i Bella Center. I sidste uge kunne CIFF endelig åbne dørene og byde branchen velkommen tilbage på modemesse. TØJ – Fashion & Business Trends har talt med to udstillere og CIFF-direktør Christina Neustrup om den netop overståede modemesse.
Efter to sæsoner uden messeaktivitet i Bella Center var det dejligt at se fyldte haller og forventningsglade udstillere, da TØJ – Fashion & Business Trends lagde vejen forbi modemessen CIFF.
Jovist var messens størrelse ikke i nærheden af det, den kunne præstere før Covid-19. Men der var messe – og det var de udstillende brands glade for.
Det var CIFF-direktør Christina Neustrups første messe, siden hun overtog posten efter Kristian W. Andersen. Hun er både glad og stolt over det fundament, hun – sammen med resten af CIFF-teamet – har fået bygget op på trods af de udfordringer, der er og har været.
”Det har været et udfordrende år på mange måder, og fortsatte restriktioner og usikkerheder i andre lande gør det svært for internationale udstillere at komme på messen. CIFF har derfor denne sæson været mere kompakt, end hvad vi før har set, men det er ikke nødvendigvis en dårlig ting. Vi har fået opbygget et nyt fundament efter Covid-19, som vi nu fremadrettet skal bygge videre og mere på – for CIFF skal være større. Vi skal have en større diversitet, og vi skal være en vidensplatform for branchen. Vi håber, at både udstillere og besøgende denne sæson har kunnet se, hvor vi gerne vil hen,” udtaler direktøren til TØJ – Fashion & Business Trends.
Modemessen havde blandt andet taget den ’gamle’ indgangshal i Bella Center i brug igen, og branchens uundgåelige emne – bæredygtighed – var ikke til at overse med flere forskellige udstillinger fra blandt andre onlineplatformen The Comarché og erhvervsklyngen Lifestyle & Design Cluster.
Forventninger blev indfriet
På messen udstillede den erfarne branchekvinde Malene Bundgaard Lassen med sit nye modebrand La Rouge. Det var dog ikke første gang, at Malene Bundgaard Lassen oplevede CIFF. Faktisk har hun udstillet på messen over 40 gange i forbindelse med tidligere jobs i modebranchen.
I kraft af sine tidligere erfaringer med CIFF fortæller Malene Bundgaard Lassen, at hun tirsdag, da hun ankom til messen, var overrasket over, hvor få udstillere messen havde denne sæson.
”Jeg blev nervøs i tirsdags, da vi kom for at stille standen op. Jeg vil vurdere, at der har været en tredjedel – måske endda kun en fjerdedel – af de brands, som førhen har udstillet på messen,” lyder det fra Malene Bundgaard Lassen, som fortsætter:
”Jeg havde en fornemmelse af, at mange brands, der før har udstillet på CIFF, denne gang valgte at udstille på Revolver, men jeg håber, at de fremadrettet vælger at udstille på CIFF igen.”
Branchemanden Chris Beierholm udstillede også på CIFF med sine brands, Stella Nova, Tonsure og Re Do. Han nævner ligesom Malene Bundgaard Lassen messens størrelse, men beskriver den også som hyggelig og forklarer, at han var positivt overrasket over antallet af besøgende fra både Danmark og udlandet, der lagde vejen forbi messen.
”Vores forventninger til messen blev indfriet til fulde. Vi ville på messe for at møde vores kunder, og til vores store overraskelse kom der mange – også internationale – indkøbere forbi. Vi havde ikke lavet aftaler med mange kunder på forhånd, og der var ikke nogen, der havde indikeret overfor os, at de ville besøge messen. Så vi er meget glade, og vi fik flere nye kunder med ombord på alle vores brands,” lyder det.
Antallet af besøgende er dog underordnet, så længe det er de rigtige indkøbere, der kommer. Det erfarede Malene Bundgaard Lassen, der også – trods den nervøse start – er meget tilfreds med, hvordan messen forløb:
”Vi er meget tilfredse med resultatet af messen. Vi har fået 15 nye kunder, der har skrevet ordrer, og vi har rigtig mange, vi skal følge op på den næste uge. Det er lækre og gode butikker, vi har talt med, så det er helt perfekt.”
Sammenhold i branchen er vigtig for messernes overlevelse
Det sidste halvandet år er digitale salgsløsninger stormet frem – også på B2B-siden – og det var spændende at se, om det kunne mærkes på den første ’rigtige’ CIFF-messe efter Covid-19.
Ifølge Malene Bundgaard Lassen virkede indkøberne, hun mødte på messen, mere klar til at købe digitalt ind, end de før har været, og hun tror, at fremtidens messe for hendes vedkommende bliver mere et forum end en ordremesse.
”Jeg tror, at meget af salgsdelen kommer til at foregå digitalt. Det er tidsmæssigt og ressourcemæssigt rigtig godt for både kunderne og mig. Jeg føler, at kunderne nu er mere digitalt klar, end de tidligere har været. Derfor tror jeg også, at messerne – for mig – fremadrettet vil fungere mere som et forum, hvor jeg kan møde nye kunder og forretningsforbindelser. Og derfor er det også enormt vigtigt, at der i fremtiden kommer udenlandske udstillere og indkøbere på messen,” forklarer hun.
Men bliver der en messe i fremtiden? Eller er der en risiko for, at de bliver overflødige, nu hvor flere og flere – både brands og indkøbere – bliver dus med det digitale?
Ifølge Chris Beierholm har både branchen og København brug for en modeuge og de dertilhørende messer. Derfor er det også vigtigt for ham at påpege vigtigheden i, at branchen skal stå sammen og bakke op om messerne – også næste sæson.
Han fastslår dog også, at der er brug for mere end blot skandinaviske brands for at kunne tiltrække et større klientel af store, internationale indkøbere til København. Er det kun skandinaviske brands og indkøbere, der bakker op, mener Chris Beierholm ikke, at der er grundlag for at have en messe.
”CIFF har altid været stærke på den internationale scene. Det kan de af gode grunde ikke være lige nu, fordi der fortsat er usikkerheder og rejserestriktioner grundet Covid-19. Men tager man i betragtning, at flere messer i lande rundt om os er lukket ned, så tror jeg, at CIFF har en god chance for at blive en stor, international messe igen, hvis de formår at tiltrække både internationale brands og indkøbere til København,” forklarer Chris Beierholm.
Lader det sig gøre, er han ikke i tvivl om, at CIFF sagtens kan nå tilbage på niveau med det, man så før krisen.