Direktøren for brancheorganisationen Wear, Nikolai Klausen, fastslår en gang for alle, hvorfor det er vigtigt fortsat at investere i den københavnske modeuge.
”Over de sidste mange år har danske modevirksomheder på den ene eller anden måde i fællesskab med Copenhagen Fashion Week og modemesserne været i stand til at etablere København som en interessant modedestination, der rækker ud over ’bare’ at være en salgsplatform.”
Sådan indleder Nikolai Klausen, adm. direktør ved brancheorganisationen Wear, interviewet med TØJ.
Den metropol, som København er blevet til, er naturligvis ikke noget, som modebranchen har skabt alene. Det er sket i takt med en stærk byudvikling samt succesen indenfor dansk film og dansk gastronomi.
”Det er ikke noget, der kommer gratis til os og København,” siger Nikolai Klausen.
”Det er noget, som rigtig mange mennesker har været med til at investere i over lang tid. Og derfor er det utrolig farligt at stoppe sine investeringer og tro, at København fortsat kan bestå som modemetropol,” fastslår han efterfølgende.
Her henviser Nikolai Klausen blandt andet til investeringer forbundet med den danske modeuge.
Flere modebrands havde under modeugen i august valgt at lave sine egne events og minimesser rundt om i landet. Det mener Nikolai Klausen til en vis grad kan være farligt.
”Det kan være farligt at drive sin virksomhed ud fra egeninteresse op til modeugen. Jeg tror i stedet på, at fællesskabet er det vigtigste. Hvis man skulle forestille sig, at det var en fodboldkamp, hvor man siger, at man ene mand vil spille mod 11-mands holdet og tro, at man kan vinde – det er håbløst. Det kan ikke lade sig gøre,” siger han.
Derfor peger han på, at en investering i fællesskabet er enormt vigtigt. Både nu, men især også for den fremtidige modeuge.
”Man investerer både i sig selv, men man investerer også i fællesskabet. Hvis ikke vi investerer i fællesskabet, så kan det hurtigt forsvinde. Og så vil investeringer i egne events slet ikke have noget effekt, fordi der ikke kommer nogen til København eller resten af Danmark,” siger Nikolai Klausen og fortsætter:
”Det er nemt lige her og nu og sige, at man ikke vil på messe, fordi man ikke på nuværende tidspunkt kan se et stort afkast ved at gøre det. Men hvis ikke man gør det, så kollapser det. Og når man så er klar til at tage på messe igen, så er der måske slet ikke nogen messer at udstille på.”
Messerne skal også tilpasse sig
For at få de mange modebrands tilbage til de københavnske messer peger Nikolai Klausen på, der ligger en stor opgave foran messearrangørerne i at udvikle et koncept, der er attraktivt for udstillere.
”Der vil altid ske forandringer, og tingene vil altid gå op og ned. Her gælder det om at tilpasse sig, skabe nye formater og nye måder at gøre tingene på,” siger han.
”Det er min fornemmelse, at man som udgangspunkt gerne vil investere i og være til stede på messerne i København, hvis man kan se, at det giver mening at gøre det, og hvis man føler, at man bliver præsenteret for noget, der er attraktivt. Når mange ikke har villet udstille i år, er det måske fordi, at mange føler, at de ikke er blevet præsenteret for noget, der var attraktivt nok,” fortsætter Nikolai Klausen og påpeger vigtigheden i, at messerne fortsat består med fuld opbakning:
”Brands vil i stigende grad søge mod digitale løsninger. Det er der ingen tvivl om. Krisen har været med til at speede nogle strømninger og digitale tendenser op, og det er også noget, messerne skal til at vænne sig til. Fremadrettet er der ingen tvivl om, at flere ordrer vil blive lagt online, men det betyder ikke, at messerne mister sin berettigelse eller bliver mindre vigtige. Faktisk tror jeg, at messerne bliver endnu vigtigere, fordi det bliver det eneste sted, hvor indkøberne kan røre produkterne og se pasformer, møde branchen og tale med virksomhedsejerne.”
Ligesom med fodboldens verden drager Nikolai Klausen også paralleller mellem messerne og digitale platforme og den fysiske detailhandel og e-handlen.
”Sammenlignet med detailhandlen har de fysiske butikker skulle navigere i og finde ud af, hvad deres rolle er, og hvordan de spiller sammen med de digitale salgsplatforme. Det er det samme med messerne – her skal messerne og modebrands også finde ud af, hvordan de skal være til stede – både fysisk og digitalt. For begge dele vil eksistere fremadrettet – det bliver ikke bare enten eller,” mener han.
”Salget vil stige på onlineplatforme, men det vil ikke være det samme som at sige, at alle messerne skal lukke – nej – de skal blot tilpasse sig,” lyder det konkluderende.
Glasset skal ses som halv fuldt, ikke halv tomt
”Jeg er helt overbevist om, at messerne stadigvæk har sin berettigelse. Om det skal være en, to eller tre udbydere vil tiden vise,” siger Nikolai Klausen og fortæller, at hans fornemmelse er, at mange brands, der i år har udstillet på messe, har haft en god oplevelse på trods af situationen.
”Jeg har talt med mange, der har været på messe i år, som siger, at messerne efter omstændighederne har været gode – men i forhold til normalt er det selvfølgelig været noget andet. Men det er jo heller ikke normalt lige nu, så det er ikke rimeligt at sige, at messen har været dårlig, fordi der ikke har været flere besøgende,” mener Nikolai Klausen og peger på, at det er farligt at tale noget så langt ned, at det måske på et tidspunkt bliver uopretteligt.
”Og så mister vi den position, som vi har bygget op over langtid,” fastslår Nikolai Klausen.
”Når der kommer en vaccine om måske halvandet år og en mere normal rejseaktivitet, så vil de investeringer, der er lavet det sidste halvandet år, være småting i forhold til at skulle opbygge det hele forfra igen. Derfor siger jeg lige igen, at det er vigtigt, at vi fortsat investerer i København og vores modeuge,” afslutter han.
Foto: Nikolai Klausen