Flere brands har haft digitale shows og præsentationer under modeugen, og modemesserne har implementeret digitale showrooms. Vil den digitale trend mon udvande vigtigheden i det fysiske møde?
”På den ene side er man blevet bekræftet i, at der er noget særligt ved at mødes fysisk – både fysisk med en indkøber eller med pressen og præsentere kollektioner fysisk, så man kan se, hvordan det tager sig ud i levende live. Men når det er sagt, så har vores digitale platform vist et kæmpe potentiale. Det har været enormt sjovt at følge med i livedækningen af modeugen, som har været tilgængelig online for alle.”
Sådan udtaler adm. direktør for Copenhagen Fashion Week, Cecilie Thorsmark, i en pressemeddelelse om den for nyligt afholdte, delvist digitaliserede, modeuge i København.
For både Copenhagen Fashion Week, modemesserne og brands er den digitale tilstedeværelse hurtigt blevet – og er stadigvæk – en altoverskyggende nødvendighed at tage stilling til og eksekvere på under Covid-19-udbruddet og generelt i al almindelighed. Og der er da heller ingen tvivl om, at det digitale element har fået en bred tilslutning blandt både indkøbere, presse og brands under modeugen i København.
Både modebrands som Gestuz, Stine Goya og Munthe havde under sommerens modeuge fravalgt det fysiske show og i stedet satset digitalt.
”Vi er meget tilfredse med resultatet af vores SS 21 online visning. Det var helt sikkert noget helt nyt, og der er mange ting, vi skal vænne os til – det tror jeg, alle skal – men vi er rigtig glade for, at der overhovedet var mulighed for at afholde noget,” forklarer Sanne Sehested, grundlægger og kreativ direktør hos Gestuz, til TØJ og siger, at de overordnet set har fået rigtig positiv feedback på det take, de har taget på det digitale format.
Også hos Munthe fik de en god respons på deres digitale show under modeugen i august.
”På mange måder fik vi langt mere presse og SoMe-dækning end tidligere. Vi har også fået ekstrem meget ros for at have fokus på tøjet i filmen, som vi lavede. Stylingen var nærværende og ikke så ”artcy” som til et fysisk show,” udtaler grundlægger, ejer og kreativ direktør hos Munthe, Naja Munthe.
Pressen oplever også det digitale element som et positivt indspark i en tid, hvor alting er vendt op og ned.
”Det digitale giver modehusene mulighed for at være innovative og kreative i forhold til storytelling. Og det er her, de virkelig kan skille sig ud. Her kan jeg særligt fremhæve Stine Goya, som var et af de brands, der formåede at fortælle en fin historie om House of Goya samtidig med, at kollektionen også blev vist på en rigtig fin måde,” fortæller Sara Lauridsen, der er assisterende moderedaktør for Alt for Damerne, og tilføjer:
”Selv om coronapandemien – med god grund – fyldte en del i modeugen med masker, få mennesker og ingen kys og kram, så var kollektionerne stadigvæk ugens store samtaleemne.”
Bred enighed i branchen
Der er dog lige så bred enighed om, at den digitale modeugetrend aldrig vil kunne erstatte det fysiske fremmøde.
Hos et af landets største tøjselskaber går man imod den digitale tendens og satser fortsat på det fysiske fremmøde. DK Company har på trods af rungende tomme messehaller på CIFF været til stede i deres faste showrooms i Bella Center, ligesom de også har afholdt husmesse i Vejle for alle sine jyske og fynske kunder.
”Vi er fortsat midt i en tid med store udfordringer, hvor coronavirus præger tingene. Det arbejder vi efter. Men vi tror på, at det personlige møde er afgørende. Derfor gennemfører vi egen salgsmesse under kontrollerede former og efter planlagte aftaler. Det er vores produktudvikling i en svær tid,” udtaler koncernchef og hovedaktionær i DK Company, Jens Poulsen, til Finans, hvor han dog understreger, at DK Company også arbejder med digitalisering – hvor det giver mening.
”Vi skal være digitale, hvor det giver mening. Vi kan bare ikke erstatte alt med det. I denne tid er vi inde i kampen på markederne, netop fordi vi har sælgere der. I usikre tider er det vigtigt at indgå partnerskaber med kunder,” mener koncernchefen.
Hos modebrandet Bitte Kai Rand mener man også, at kun nogle ting kan klares online. Kollektionsfremvisninger sker fortsat i et fysisk møde, da produkternes kvalitet skal mærkes og ses af kunden, forklarede Trine Moussin, da TØJ var forbi modebrandets stand på Revolver under modeugen.
Også herrebrandet Knowledge Cotton Apparel foretrækker det fysiske møde fremfor det digitale, idet kvalitet og helhedsoplevelsen også spiller en rolle for dem og deres produkter.
”Vi går ikke med digitalt lige nu. Vi sælger velvære, og vores kunder skal se og røre vores produkter samt høre den historie, brandet har. Det er vigtigt for os at gøre det, mens vi kan se kunden i øjnene,” fortalte han til TØJ under modeugen i København.
Hos Minimum havde man i år under modeugen valgt at implementere et digitalt showroom. Adm. direktør for Minimum og Moves, Steen Engelbrecht, peger dog på, at mødet mellem mennesker aldrig kommer af mode.
”Der er mange, der lige nu promoverer digitale messer som et alternativ til de mere analoge messer, og vi har været vant til. Vi forventer ikke, at det i fremtiden ender med et ”enten eller”, men en kombination. Det digitale vinder frem, og hos Minimum omfavner vi det fuldt og helt, men mødet mellem mennesker bliver aldrig overflødigt – hverken i forhold til messer, salgsmøder med forhandlere eller butiksoplevelser.
I forlængelse af interviewet med den assisterende moderedaktør hos Alt for Damerne, Sara Lauridsen, fastslår hun da også, at det fysiske fremmøde ikke kan erstattes af det digitale.
”Personligt foretrækker jeg selv det fysiske, da man som seer får en bedre fornemmelse omkring kollektionen og de forskellige pieces, der vises. Ved et fysisk show kan man tydeligt se tøjets bevægelse og fornemme både design og kvalitet, fordi ser kollektionen på tæt hold,” siger hun, men tilføjer også:
”Jeg kan dog godt se muligheder ved det digitale, så længekollektionen er i fokus, og jeg tror også på, at modeugens format i år kommer til at sætte præg på modeugen fremadrettet. Jeg tror på, at de hybride shows med færre mennesker og en onlineversion, så folk var hele verden kan se med, er kommet for at blive.”
Sanne Sehested fra Gestuz peger også på, at der er muligheder ved både det digitale og det fysiske.
”Jeg synes, det er svært at sige det ene eller det andet, da begge dele har forskellige muligheder. Der er noget smukt i det fysiske og mødet imellem mennesker, men jeg er af den overbevisning, at den traditionelle måde at vise på fysisk skal retænkes i vores tid. Dermed ikke sagt at det skal afskaffes, men det digitale aspekt giver klart nye muligheder for at udvide, og det finder jeg rigtig interessant.”
Hos Munthe er man allerede på en lang og vedvarende digital rejse, men man undervurderer heller ikke værdien i det fysiske møde.
”Afhængig af, hvor verden er om et halvt år, så bliver det nok mere et ”merge”. Underforstået at vi gerne vil have både et digitalt og et fysisk element. Vi er på en lang og vedvarende digital rejse, som kun bliver mere og mere mangesidet og prioriteret. Samtidig er der også en kæmpe værdi i at møde folk fysisk, og at tøjet kan røres ved og prøves,” lyder det fra Naja Munthe.
Hvad er konklusionen?
Der er ingen tvivl om, at der er en stor begejstring over de mange nye digitale tiltag af modeugen, og at det stensikkert er kommet for at blive.
Det står dog også fast, at aktørerne ikke kan undvære det fysiske møde i den ene eller anden form.
Om modeugen vender tilbage til sit ’gamle’ format er nok udelukket, men mon ikke vi kommer tilbage til flere fysiske shows på kalenderen, når der er kommet bugt med den hurtigsmittende Covid-19-virus.
Foto: Munthe