Et ændret finansielt marked og markante kursudsving kan mærkes i koncernen Heartland, som omfatter en lang række selskaber og investeringer – med Bestseller som den største.

Omsætningen i Bestseller-milliardær Anders Holch Povlsens Heartland-koncern er vokset i seneste regnskab, men koncernen har samtidig tabt værdier for 60 mia. kroner på investering i selskaberne Klarna, Asos og Zalando, hvis der sammenlignes med de tidspunkter, hvor de tre selskaber har været mest værd:

“Vi har over de sidste 24 måneder haft værditab for 60 milliarder. Til gengæld er det ikke værdier, vi har haft bogført – derfor kan det heller ikke ses i vores resultatopgørelse eller balance, ligesom vores soliditetsgrad har været stigende. Vores værditab er konsekvensen af at have investeret i virksomheder, som har jagtet muligheder og vækst fremfor profitabilitet. Med det skifte, vi har set i den globale økonomi, har det ikke været nemt at være fintech- eller e-com-virksomhed i de seneste år. Det har vi også konstateret i Heartland,” siger Lise Kaae, der er koncernchef hos Anders Holch Povlsens familiekoncern Heartland.

I det seneste regnskabsår løftede den danske familievirksomhed sin omsætning til 55 mia. kroner sammenlignet med 50,5 mia. kroner året før, mens resultatet før skat lander på 2,1 mia. kroner, hvilket er på niveau med året før:

“Alle, der har fulgt os, ved, at vi har været ydmyge og påpasselige med vores forventninger, og nu kan vi se resultatet af et år med fortsat svære betingelser. Men det ændrer ikke på, at vi gerne så et bedre samlet resultat, og vi vil fremadrettet fortsætte med at arbejde hårdt på at indfri vores ambitioner,” siger Lise Kaae.

Fremgang og geninvesteringer
Mens årsrapporten blev positivt påvirket af resultater i blandt andet modevirksomheden Bestseller og detailkæden Normal, som begge har løftet deres omsætning og leveret solid indtjening, har en række tech- og e-com-virksomheder i porteføljen mødt fortsatte udfordringer.

“Resultatet afspejler, at vi har en række partnere, som dygtigt og solidt præsterer under svære vilkår, men også at andre naturligt er mere udfordret. Vi ser samtidig, at forholdet mellem on- og offline i mange kategorier er ved at finde et mere naturligt leje. Vi er en langsigtet investor, og det er også med dette sigte, vi løbende vurderer vores investeringer. Nogle har sværere betingelser, som de skal formå at beherske i disse år. Som familieejet selskab har vi mulighed for at være tålmodige i processen, og det er vi, så længe vi kan se, at ambitionerne og ihærdigheden efter at skabe fremskridt og resultater er på plads. Vi forventer, at der er en upside forude, men tager ingenting for givet,” siger Lise Kaae.

I det forgange år har Heartland derfor også geninvesteret i flere selskaber i sin portefølje:

“Vi har i højere grad end i tidligere år rettet fokus indad og sikret udvikling og fremdrift i vores portefølje via geninvesteringer. Bl.a. i Klarna, Lunar og Aros. Sideløbende er vi rykket nogle skridt nærmere de relevante partnere for i fællesskab at balancere udfordringerne og sætte retningen for at indfri vores fælles forventninger og mål. Det gælder både i relation til finansielle mål og målsætninger indenfor bæredygtighed, som er et bærende, fælles ansvar for os alle,” uddyber Lise Kaae.

Nye partnerskaber budt velkommen
Regnskabsåret er også kendetegnet ved fortsatte investeringer i den grønne omstilling. Blandt andet i land- og naturprojekter samt et energiprojekt i Bangladesh, hvor store tekstilproducenter får mulighed for at opføre solcelleanlæg på deres fabrikker – og dermed integrere vedvarende energi i produktionen. Det er forankret i joint venture-selskabet Greener Garments Initative, hvor Heartland samarbejder med SolShare, der arbejder for en generel omstrukturering af energiforsyningen i Bangladesh.

Greener Garments Initative er en naturlig fortsættelse af, at Heartland i 2021 opførte det, der var en af Nordeuropas største solcelleparker. Heartland største virksomheder, herunder Bestseller og Normal, får deres europæiske energiforbrug dækket af produktionen fra solcelleanlægget gennem PPA’er:

“Den globale, grønne omstilling er afgørende og nødvendig. Derfor er vi glade for at kunne bidrage og give gode forslag til fremtidens løsninger. Vi ser gode og betydningsfulde initiativer, ikke mindst i Danmark, men der er også behov for, at vi hjælper med at tage ansvar for den grønne omstilling i lande, hvor forudsætningerne er mere vanskelige. Det er investeringen og samarbejdet i Bangladesh et godt eksempel på,” siger Lise Kaae.

Foto: PR