Mange arbejdspladser vil over de næste år forsvinde, lyder en prognose fra den norske fagforening Handel og Kontor.

Konkurser præger norsk detailhandel, og alene sidste år mistede 2600 mennesker deres arbejde grundet konkurser. For et par uger siden begærede også kæderne Vita og Loco sig konkurs, og det har fået den norske fagforening Handel og Kontor til at fremstille en prognose, der lyder, at 30.000 arbejdspladser vil forsvinde fra norsk detailhandel i løbet af de kommende ti år. Det skriver det norske medie tekstilforum, der citerer avisen Klassekampen.

Det menes særligt at være handlen på udenlandske netbutikker, der truer de norske fysiske butikker. Ifølge avisen Klassekampen er handlen i de udenlandske netbutikker øget med 22,5 procent om året siden 2011. For de fysiske butikker er stigningen 2,1 procent.

Det har særligt været tøj- og skobutikker, der ifølge Handel og Kontor beskæftiger godt 40.000 mennesker, som har været ramt, mener leder i fagforeningen, Trine Lise Sundnes.

Den norske fagforening Handel og Kontor har længe frygtet og advaret mod udviklingen, men Trine Lise Sundnes er ikke ensidigt pessimistisk på detailhandlens vegne. Det er vigtigt for fagforeningen at understrege, at der ikke er grund til panik.

Stillingen ’butiksmedarbejder’ er i dag et af de mest almindelige jobbetegnelser i Norge. I alt 376.100 mennesker menes ifølge den norske faglige hovedorganisation Virke at være ansat i den samlede detailhandel.