Brancheorganisation: Butikkerne er klar til en sikker genåbning

“Der er ikke nogen tvivl om, at en fortsat nedlukning trods kompensationsordningerne vil være en dybt, dybt alvorlig situation” Sådan lyder det fra brancheorganisationen Dansk Detail, der råber højt for en genåbning af detailhandlen.

Landets detailbutikker kan gennemføre en forsvarlig genåbning.

Sådan lyder det fra brancheorganisationen Dansk Detail på vegne af omkring 2.000 medlemmer til myndighederne og eksperterne, der i dag skal overlevere beregninger på effekten af en genåbning til regeringen.

“Vores medlemmer tager pandemien meget alvorligt. Derfor er de alle klar til at strække sig så langt, det er nødvendigt, for at lave en fuldt ansvarlig genåbning af deres butikker hurtigst muligt. Vi er enige i Dansk Erhvervs vurdering af situationens alvor og ser også på tidsbestilling som en af løsningerne til en sikker genåbning. Men lad mig gøre det klart. Det vigtigste er, at vi genåbner butikkerne på et forsvarligt grundlag,” siger Jens Birkeholm, der er direktør i Dansk Detail og blandt andet taler på vegne af medlemmer som Danske Guldsmede og Urmagere, Mr., Din Tøjmand, Skoringen, Zjoos og Sport24.

Ifølge Dansk Erhverv betyder den nuværende nedlukning i øjeblikket et månedligt produktionstab på 5 mia. kroner. Derfor er en genåbning afgørende for at sikre de 125.000 jobs i udvalgsvarehandlen, lyder det.

 

Store konsekvenser for det lokale butiksliv

Ifølge en medlemsundersøgelse hos Dansk Erhverv risikerer hver tiende virksomhed at lukke i løbet af de næste tre måneder. Bliver det forretninger i provinsbyerne og de små bysamfund, der må lukke, så kan det medføre en kædereaktion. Sådan lyder vurderingen fra Bruno Christensen, der er ekspert i detailhandel.

“Selv om det ikke er alle butikker, der lukker i kølvandet på nedlukningen, så får det konsekvenser for de tilbageværende butikker, fordi de begrænsede muligheder i det pågældende område vil få forbrugerne til at søge mod andre indkøbsmuligheder, hvor de kan få deres behov stillet,” siger han.

Det er Jens Birkeholm enig i.

“Der er ikke nogen tvivl om, at en fortsat nedlukning trods kompensationsordningerne vil være en dybt, dybt alvorlig situation, der vil koste mange butikker livet. Alle kan ikke reddes, og mange provinsbyer vil være ekstra udsatte med svære konsekvenser for fremtidens lokale butiksliv, tilflytning og boligpriser,” lyder det afsluttende fra branchedirektøren.

Foto: Pexels