Kun 50 procent af detailhandlen er genåbnet, og efter kritiske salgstal frygter brancheorganisation for butikslukninger, afskedigelser og konkurser, hvis ikke resten kan blive åbnet. Derfor har organisationen nu skrevet et brev til Mette Frederiksen. 

Det er positivt, at der efter genåbningen er kommet godt gang i salget i de fysiske detailbutikker, der fik lov til at åbne den 1. marts. Men der står fortsat cirka 50 procent af detailhandlen tilbage, der er tvangslukket, og som ser omsætningen falde dag for dag.

Erhvervsorganisationen Dansk Detail, der blandt andet har tøj- og skobutikker som medlemmer, har netop offentliggjort salgstallene for februar. I denne måned var alle butikker lukket, så omsætningen er kommet udelukkende fra digitalt salg.

Ifølge Jyllandsposten viser tallene, at skosalget lå indeks 7,3 i forhold til samme tid sidste år, mens tøjsalget et dykket med 67 procent.

Det er kritisk, at en fortsat stor del af detailhandlen skal være lukket på baggrund af de salgstal, mener branchedirektør i Dansk Detail, Jens Birkeholm.

“Der er et stort efterslæb i hele branchen. Det er godt, at udvalgsvarebutikker på handelsgader er genåbnet her fra 1. marts, men vi har fortsat et stort problem ved, at de tilsvarende butikker i storcentre fortsat ikke må holde åbent, og vi ikke aner, hvad der ligger i en kommende genåbningsplan,” siger han til Jyllandsposten.

Der er dog forhandlinger om en yderligere genåbning i gang, og statsministeren forventer at kunne komme med en udmelding herom den 23. marts. Det er for længe at vente, mener Dansk Detail, som derfor har sendt et brev til statsministeren.

“Deres økonomiske situation er alvorligt presset på trods af kompensationsordninger, udskydelse af husleje, moms- og skattelån, så der nu er en reel begrundet frygt for et betydeligt antal butikslukninger med afskedigelser og konkurser i kølvandet,” skriver formanden for Dansk Detail, Jørgen Rubæk Krebs, blandt andet i brevet.

Erhvervsminister Simon Kollerup har udtalt til Finans, at der er “gode takter i smittetal og indlæggelser, og derfor kan regeringen om lidt gå i gang med forhandlingerne om næste runde af genåbningen. Han vil dog ikke uddybe, hvad der kan åbne hvornår.

De nuværende restriktioner for blandt andet storcentre og stormagasiner gælder frem til den 6. april 2021.

Foto: Pexels