Trods genåbningen når restancerne et rekordhøjt resultat siden coronakrisens begyndelse, viser en ny opgørelse fra Ejendomdanmark.
Huslejegælden blandt detailhandlens forhandlere har nået sit højeste niveau siden krisens start i marts 2020. Helt nøjagtigt er der tale om et beløb på 4,5 mia. kroner. Det oplyser Ejendomdanmark i en pressemeddelelse.
“Aldrig før er der blevet skyldt så meget i husleje. Selv om endnu en genåbning er ved at blive rullet ud, og det sandsynligvis vil hjælpe over de næste måneder, er udfordringerne ikke løst med et trylleslag,” siger adm. direktør i Ejendomdanmark Jannick Nytoft, der fortsætter:
“Det er uholdbart på langt sigt, at der måned efter måned er så mange, de har svært ved at betale deres leje, fordi corona har ændret vilkårene. Der bliver indgået mange aftaler lokalt mellem lejer og ejer, og det er jo samfundssind i sin reneste form.”
Sidste år indgik Bestseller-brandet Only blandt andet partnerskaber med sine udlejere. Dengang sagde Bestseller-koncernchef for Only Finn Poulsen:
“Ud af 208 aftaler har vi gennem personlige møder fået 206 løsninger. Det giver os en helt anden fremtid på det danske butiksmarked, end jeg forudså for bare et år siden. Vi har lavet partnerskaber med udlejerne, så vi står meget stærkere. De ved, at vi har valgt at køre fysisk butik de næste mange år, og at huslejen kommer hver måned. Så det er en fremtidig plan for både dem og os. Det er ikke sikkert, at det enkelte lejemål er blevet billigere. Men begge parter har hånden på kogepladen. Eksempelvis har vi de seneste måneder haft fremgang i Only Stores, hvilket giver udlejerne en større lejeindtægt i den periode. Kontrakter er bundet op på, hvordan salget udvikler sig.”
Milliardhøj huslejegæld
Det er efterhånden en kendsgerning, at de fysiske butikker har haft det svært i store dele af coronakrisen. Ikke nok med tvangslukkede butikker og restriktioner, så er handlen også i højere grad rykket online.
Butikkernes restancer stiger i april med 600 mio. kroner til 2,8 mia. kroner i forhold til marts 2021. Det er det næsthøjeste niveau siden marts 2020.
”Jeg havde håbet, at vi på dette tidspunkt ville begynde at se faldende restancer, efter at gadebutikkerne måtte genåbne i marts. Forhåbentlig slår det snart igennem, og så skal vi have gang i en dialog om, hvordan der skabes gode rammer for erhvervslivet. For mange kommuner kunne det være oplagt at se nærmere på at sløjfe – eller i det mindste sænke – dækningsafgiften,” siger Jannick Nytoft.
Samlet udgør butikkerne 60 procent af de samlede restancer, mens den større kontorsektor udgør 30 procent. Det svarer til, at kontorerne har restancer for 1,3 mia. kroner, oplyser Ejendomdanmark.
Foto: Unsplash