Det har været en bekostelig affære for de danske shoppingcentre, at der har været lukket ned i knap to måneder, og at butikkerne har fået huslejehenstand. Lige nu mangler centerejerne penge i svimlende millionsummer.
Da Covid-19 nåede til Danmark, gik der ikke lang tid, før statsministerens melding lød på, at alle storcentre og overdækkede arkader skulle lukke ned. Det betød naturligvis, at samtlige butikker – både i og udenfor centrene – også lukkede dørene i. Det har selvsagt resulteret i en detailhandel, der siden nedlukningen af Danmark har blødt penge og brændt inde med varer i millionklassen.
For at undgå opsigelser af lejemål og en herafkommen butiksdød var mange udlejere hurtige til at give sine lejere henstand. Blandt andet Esbjerg Storcenter var hurtig til at melde ud, at lejerne i centeret fik henstand for huslejen.
Mens gågadebutikkerne selv har været herre over, hvornår de igen ville åbne op, fik storcentrene først grønt lys til åbning i midten af maj, og storcenterejerne forventede allerede fra førstedagen færre kunder og en mindre omsætning pr. kunde.
De store pengeproblemer i centerbutikkerne gør nu, at shoppingcentrene landet over mangler penge i kassen. Helt nøjagtigt mangler shoppingcentrene et trecifret millionbeløb i husleje. Det skriver Finans.
Danske Shoppingcentre, der med 17 centre er landets største, har over 100 mio. kroner til gode fra butikker, der har fået henstand. Også Dades, der blandt andet ejer Waves i Greve og Ro’s torv i Roskilde, mangler penge i samme størrelsesorden, der dog har fået restancerne nedbragt til 60 mio. kroner.
“Det er hovedparten af vores lejere, der har fået lejehenstand. Påvirkningen er både forskydning af cash flow, og så er der heller ingen tvivl om, at vi mister nogle lejeindtægter permanent fra butikker, der er gået konkurs, eller som har opsagt deres lejemål,” forklarer Boris Nørgaard Kjeldsen, der er adm. direktør i Dades, til Finans.
Forleden blev det blandt andet offentliggjort, at DK Company har opsagt fire lejemål i samme butikscenter.
Begge centerejere forsikrer dog, at de foreløbigt selv har dækket hullerne i kassen og dermed ikke har haft behov for at bede om henstand hos deres egne kreditorer. Men der er ingen tvivl om, at de manglende huslejeindtægter kommer til at efterlade pletter i regnskabet.
“2020 bliver et rigtig skidt år. Vi har været lukket en sjettedel af året, og vi kæmper sammen med vores lejere,” lyder det fra Jesper Faurholt, der er adm. direktør i Danske Shoppingcentre.
Foto: Pexels