Covid-19 har kastet modebranchen ud i en ny virkelighed, hvor vigtigheden af online tilstedeværelse er større end nogensinde. Sådan lyder det fra flere e-handelsspecialister, der sammen med Wear opfordrer branchen til at tilpasse sig den nye forbrugeradfærd.
Da Mette Frederiksen tonede frem på skærmen den 11. marts, blev store dele af det danske erhvervsliv sat i dvale. Gadestrøg, butikker og stormagasiner landet over stod pludseligt øde, og danskerne ændrede adfærd fra den ene dag til den anden. Den bratte opbremsning satte utallige virksomheder ud på dybt vand – særligt dem, som er afhængige af fysisk handel og interaktion med forbrugere.
Der forekom nemlig hurtigt et behov for at få løst hverdagens praktiske udfordringer uden for meget menneskelig kontakt, og det har fået markant flere forbrugere til at gå online.
Ifølge et debatindlæg på Børsen skrevet af direktøren i e-commerce-bureauet Kvantum Copenhagen, Martin Jagd Graeser, viser nye europæiske tal, at Danmark nu ligger i toppen med 84 procent onlinehandlende under corona – kun overgået af Storbritannien med 87 procent.
Den nye forbrugeradfærd er med til at kaste lys over vigtigheden i at have en velfungerende webshop og leveringsservice, hvis man skal overleve som virksomhed i detailhandlen. Det skriver den eksterne e-commerce-afdeling House of Ecom i en pressemeddelelse til TØJ.
Modebranchen kæmper
Ifølge Nikolai Klausen, direktør i brancheorganisationen Wear, er det butikker og producenter af tøj, sko og mode, der er blandt de hårdest ramte af Covid-19. Det er en holdning, der deles i debatindlægget af Martin Jagd Graeser, hvor han blandt andet begrunder modevirksomheders pludselige nedtur med en særligt sårbar forretningsmodel.
Det er nemlig især virksomheder i modebranchen, der kæmper for overlevelse. Blandt andet tøjkoncernen PWT Group, der står bag Wagner og Tøjeksperten, har svært ved at hænge i. I sidste uge kunne koncernen således erklære deres norske datterselskab konkurs.
Der er dog samtidig flere og flere virksomheder i modebranchen, der har valgt at fremskynde eller skabe nye digitale initiativer som modsvar til Covid-19. Blandt andet kunne modehuset bag Day Birger et Mikkelsen og 2ndday for nylig lancere to nye webshops, ligesom Bruuns Bazaar kunne fortælle om sin første online kollektionsfremvisning.
En af de modevirksomheder, som allerede nu kan høste frugten af det øgede fokus på nethandel med hjælp fra House of Ecom, er Urban Brands – modevirksomheden bag Clean Cut Copenhagen og Fat Moose Brand.
”Vi mistede 70 procent af vores omsætning i marts måned. Siden vi udvidede vores fokus på e-handel i starten af april, er vi vækstet med 400 procent i omsætning og 275 procent i antal ordrer,” fortæller adm. direktør i Urban Brands, Christian Bisgaard, i pressemeddelelsen fra House of Ecom.
Direktøren i Wear, Nikolai Klausen, anser ligeledes nethandel som en løsning på branchens udfordringer.
”Coronakrisen har været med til at synliggøre behovet for, at man har en velfungerende webshop,” siger Nikolai Klausen, og understreger, at det hverken er billigt eller let at drive en velfungerende webshop:
”Det er et fag og en kunstart, der er noget andet end at gå i en fysisk butik. Det handler om at erkende, at man har brug for specialister.”
E-handel vil vokse i betydning
Jakob Wiznewski, stifteren af House of Ecom, er enig med Nikolai Klausen i, at nethandel nu er vigtigere end nogensinde.
”Mange butikker er lukket. Det er dem, der har etableret sig online, der klarer sig godt. Når du ikke får folk ind i din butik, så skal du agere online,” fortæller han.
En undersøgelse af FDIH i midten af marts viste, at hele 26 procent af omnichannel-virksomhederne mærkede til en mindre tilbagegang i omsætningen, mens kun 19 procent rene nethandelsvirksomheder kunne sige det samme.
Martin Jagd Graeser fra Kvantum Copenhagen forudser, at e-handel bliver grundvilkår i detailhandlen, der kun vil vokse yderligere i betydning.
”For det første må detailhandlen indstille sig på, at e-handel er et grundvilkår, der kun vil vokse i betydning. Vi vil se et gevaldigt ryk i digitaliseringen oven på Covid-19, og det gælder bestemt også det kommercielle – hvorfor det fremtidigt burde være et krav, at når en butikskæde udvider, skal det ikke kun være offline, men modsvares af en tilsvarende investering online,” fortæller han i debatindlægget på Børsen.