”Intet tyder på, at problemet med ledige butikslokaler bliver mindre, for danskerne er glade og tilfredse med de digitale løsninger,” udtaler en fremtidsforsker, som ikke er overrasket over den nye rekord.

For andet kvartal i træk sætter andelen af tomme eller udbudte butikslokaler rekord ifølge erhvervsportalen Ejendomstorvet.dk. Det oplyser de i en pressemeddelelse.

I begyndelsen af 2020 var 6,7 procent af landets butiksarealer udbudt til leje eller salg, hvilket er det højeste niveau i mindst 17 år. Det viser den kvartårlige Ejendomstorvet Markedsindeks-statistik over udbudte erhvervslokaler, der er udgivet i et samarbejde mellem erhvervsportalen Ejendomstorvet.dk, Dansk Ejendomsmæglerforening og Ejendomdanmark, som repræsenterer udlejere og administratorer af ejendomme.

”I sidste kvartal af 2019 lå udbuddet på 6,6 procent, og det var rekord. Nu er udbuddet steget med yderligere over 7.000 kvadratmeter butikslokaler til 6,7 procent af de samlede butiksarealer, og det er en ny rekord. Vi har ikke set højere tal, siden statistikken blev søsat tilbage i 2003,” udtaler analytiker Nicholas McFall fra Ejendomstorvet.dk i pressemeddelelsen.

Fremtidsforskeren Carsten Beck, som har speciale i detailhandel og forbrugere, er ikke overrasket over tallene. Carsten Beck understreger, at kommunerne bliver nødt til at lave mere radikale ændringer, hvis de ønsker at skabe attraktive butiksmiljøer.

”Intet tyder på, at problemet med ledige butikslokaler bliver mindre, for danskerne er glade og tilfredse med de digitale løsninger. Detailhandlen, ejendomsinvestorer og for eksempel kommuner må arbejde sammen om at skabe attraktive butiksmiljøer, og det skal være mere radikale ting end fælles julebelysning og events på torvet eller i det lokale center. For eksempel kan kommuner se på, hvad der skaber trafik og liv i bymidter og på handelsstrøg – det kan være skoler, uddannelser og kulturinstitutioner. Og så kan kommunerne være mere fleksible og eksperimentere med, hvad butikslokaler kan bruges til, for ellers vil vi bare få endnu flere huller i tandrækken,” lyder det fra Carsten Beck, direktør i Instituttet for Fremtidsforskning.

På landsplan er cirka 9.600 lokaler og erhvervsejendomme lige nu udbudt til leje eller salg via Ejendomstorvet.dk, hvoraf knap 1.600 er butikslokaler. Landets butikker udgør godt 12.5 millioner kvadratmeter, hvoraf der ved 839.900 kvadratmeter hænger skilte med ’til leje’ eller ’til salg’ i vinduet.