Flere virksomheder ser muligheder i at flytte produktionen til Østeuropa, og i marts kan nordiske indkøbere møde ukrainske tekstilproducenter og høre om blandt andet de økonomiske fordele ved at flytte produktionen til Ukraine.

Som tekstilvirksomhed kan man med fordel flytte sin produktion til Ukraine. Sådan lyder det fra Helle Fuglevig, der er indehaver af virksomheden Market Select, der matcher producenter inden for flere brancher, herunder tekstilindustrien, med potentielle kunder rundt om i verden.

”Ukraine er interessant for danske firmaer i almindelighed, fordi det er langt billigere at producere i Ukraine end eksempelvis i Polen. Inden for tekstil er der en del danske producenter, der enten har flyttet deres produktion ind på den anden side af grænsen fra Polen til Ukraine eller har down-sized deres produktion i Polen og lavet en ny fabrik i Ukraine,” fortæller Helle Fuglevig.

Hun ser en udvikling i antallet af danske tekstilvirksomheder, der i dag har flyttet produktionen til Ukraine på samme måde, som branchen for 10 år siden begyndte at rykke produktionen til Polen, og Helle Fuglevig fortæller, at der i dag er flere danske virksomheder, der har egen produktion af tekstilvarer i Ukraine.

Hun fremhæver blandt andet, hvordan også flere udenlandske tekstilvirksomheder i stigende grad flytter produktionen til Ukraine. Blandt andre har brands som Esprit, Gerry Weber, Benetton, Hugo Boss og Zara sin produktion eller dele af produktionen i Ukraine, oplyser Helle Fuglevig.

 

Lave lønninger og matchmaking

Det er blandt andet lønningerne, der er halvt så lave som i Polen, den veluddannede arbejdsstyrke inden for tekstilindustrien, nærheden til de europæiske markeder og Ukraines mange frihandelsaftaler med internationale handelspartnere, der gør landet interessant som produktionslokalitet, lyder det fra Helle Fuglevig.

I november 2019 blev hun og Market Select kontaktet af det ukrainske Export Promotion Office og blev her spurgt, om hun ville byde ind på opgaven at modtage en delegation af ukrainske tekstilproducenter og arrangere møder mellem dem og danske mode- og tekstilindkøbere.

Helle Fuglevig takkede ja, og det har resulteret i et B2B matchmaking-arrangement, hvor danske og svenske indkøbere har mulighed for at høre mere om fordelene ved ukrainsk tekstilproduktion og kan møde i alt 15 ukrainske tekstilproducenter.

Den ukrainske delegation er støttet af EU under EU4Business-programmet og implementeret af European Bank for Reconstruction and Development. Arrangementet afholdes i både Brædstrup ved Horsens og København henholdsvis den 3. og 5. marts 2020.