Les Deux kører i et hæsblæsende tempo. De har en savanne af gazeller, er lykkedes med at skabe en kultur, hvor venskab og vindermentalitet går hånd i hånd, og hvor fokus på mennesker, kreativitet og trivsel er grundstenene i en ægte people business. Samtidig spurter de afsted på de udenlandske markeder med stor succes, selvtillid og et sjældent set ambitionsniveau.

 

 

Les Deux er historien om at tro på mulighederne i fællesskabet, et utrætteligt drive og en lyst til at vinde. Den københavnske virksomhed blev grundlagt i 2011 af Andreas von der Heide, hvorefter barndomsvennen Kristoffer Haapanen blev en del af virksomheden kort tid efter som medejer og CEO. Les Deux’ første produkt – en hvid t-shirt med håndsyede militærmærker – symboliserer visionen om to modsætninger, der mødes. Heraf navnet Les Deux som betyder ’de to’ på dansk.

Fra ydmyge begyndelser har Les Deux udviklet sig til et internationalt modebrand med over 100 medarbejdere og en stærk tilstedeværelse globalt. Fællesskabet – deres community – er brandets største styrke og fundamentet for dets succes. Virksomheden har hjemmebane i det gamle Tap1 på Refshaleøen, hvor hovedkontoret består af 2.500 kvadratmeter med egen indendørs basketbane, træningsrum, vin- og kaffebar i marmor tilsat et skandinavisk udtryk med danske designmøbler. Les Deux’ HQ genspejler deres værdier med en kombination af kreative og sociale rammer, der skaber energi og samhørighed.

Les Deux har fuld fart over hele linjen. Deres seneste regnskab viser et resultat på næsten 43 mio. kroner, en bruttofortjeneste på 93,2 mio. kroner og egenkapitalen, der er vokset til cirka 82 mio. kroner. De har senest investeret i international ekspansion med shop-in-shops i blandt andet KaDeWe og Galeries Lafayette, showrooms i en række storbyer, lokale datterselskaber og optimeret deres logistik- og lager­faciliteter. Det kommende regnskab forventes at præsentere vækst med tocifrede tal på både top- og bundlinje. I sommeren 2021 opkøbte det svenske kapitalselskab Röko 56 procent af Les Deux for et trecifret millionbeløb, mens de resterende ejerandele deles af Andreas von der Heide og Kristoffer Haapanen.

Det kan være svært at følge med på side­linjen. Derfor føles det nærliggende at starte med at spørge Andreas von der Heide, hvad der lige nu fylder mest for ham?

”Teamet har mit fokus – mere end nogensinde. Les Deux er drevet af 120 helt sindssyge medarbejdere. Mit fokus er at være til stede. I takt med flere medarbejdere er der brug for mere tilstede­værelse. Vi har blandt andet startet et mellemlederprogram til de unge ledere i Les Deux, der måske ikke har erfaringen, men har ambitionerne. Vi har også en house mentalcoach tilknyttet på sjette år. Vi gør det ikke for at være poppede – vi gør det bare på vores egen måde. Vi har altid gjort det, vi selv godt kunne lide,” fortæller Andreas von der Heide, der er cand.jur.

Opskriften på Les Deux’ ’egen måde’ bygger på grundlæggende principper om, at ingen er større end holdet. Sammen vil de vinde og hele tiden blive bedre.

 

 

Anerkendelsen

I sommeren sidste år udkom en længere fea­ture i Euroman, der havde fulgt Les Deux i et halvt år. I portrættet belyste de ’Les Deux’ modemillioner på egne præmisser’ og zoomede ind på virksomhedens internationale megasucces. De tegnede også et portræt af et brand, der manglede den afgørende sejr i Danmark.

I interviewet udtaler jeres kreative chef, Mathias H. Jensen, at Les Deux ikke er en del af det fine selskab i den etablerede mode­branche herhjemme. Hvordan oplever du det?

”Jeg er ligeglad. Jeg tror nu egentlig nok, at vi er lykkedes på vores hjemmemarked. Men jeg vil hellere have anerkendelse fra familie og kollegaer end klapsalver fra branchen. Jeg har læst Emma Holtens bog ’Underskud’, hvor hun belyser på hvilke vilkår, vi tjener penge. Hun fokuserer på nuancerne i det: Hvor mange stressmeldinger har vi haft? Har vi gode barselsvilkår? Hun snakker om alt det, vi tager for givet, udpiner og mister, når vi ikke kan måle dets værdi. Vi har haft to stresssygemeldinger på 14 år. Et nyt initiativ hos os er, at vi også skal tage os af vores kollegaer, når det bliver svært derhjemme for eksempel i forbindelse med en skilsmisse. Vi ved, at folk ofte bliver stressramte, når livet ændrer sig på hjemmefronten, samtidig med at der er høje forventninger til dem på arbejdet. Vi skal tage os ekstra godt af dem. Les Deux er i sidste ende bygget på nogle mennesker, der er sindssygt dedikerede. Vi er et hold, der går all in. Det har vi behov for at lykkes med,” svarer Andreas von der Heide og supplerer efter en kort pause:

”Over tid er det vigtigt med nuancerne. Jeg har bare brug for, at vi taler mere om narrativet i det. Vi laver fodfejl, og der er også ting, vi skal arbejde med her. På den måde er vi ikke perfekte og har stadig en lang vej foran os. Men jeg er stolt af mere end bare kroner og ører.”

Det er tydeligt, at Andreas von der Heide ikke går op i andres holdninger til hverken ham selv eller Les Deux. Han er på samme måde heller ikke optaget af modebranchen, da han ikke ”ser det som en konkurrence med andre danske tøjproducenter- og virksomheder.” Han bliver i stedet inspireret af virksomheder som Ganni og Rains, når de har medvind internationalt og på den måde sætter Danmark på verdenskortet og baner vejen.

”Vores største udfordring i branchen er, at barren ikke bliver sat højt nok. Hos Les Deux kigger vi på et flot resultat, men vi ser også en skov af muligheder, hvor vi kun lige er trådt ind,” fortæller Andreas von der Heide.

En del af den rejse er Les Deux’ internationalisering, hvor de er godt på vej blandt andet i USA, Tyskland og Frankrig. Det har givet virksom­heden stærke ben at stå på, påpeger stifteren:

”Vores forretning i USA var ret tidligt profitabel for os. Vores brand passer godt sammen med viben derovre, og der er så meget potentiale. Danmark er vi født ud af, og det er mere kommercielt og et anderledes marked. Herhjemme er vi nogle af de store, og vi skal holde vores stærke markedsposition. Det kræver, at vi holder os relevante, for der er mange unge derude, der gerne vil lave den næste Les Deux. Folk elsker iværksættereventyret – at nogle danskere tør gå ud i verden og tage kampen op mod de større. Vores kollegaer og forbrugerne nyder at se, at det rent faktisk kan lade sig gøre.”

 

 

Les Deux kædes ofte sammen med ordet ’succes’ i medieomtalen. Rimer Les Deux også på succes set gennem dine briller?

”Vi kom fra ingenting og skulle lære en masse. Men vi har altid sagt, at vi skulle være profit­able. Se bare på vores start: Vi købte 300 t-shirts, og vi solgte 300 t-shirts. Da de var solgt, kunne vi så købe det næste. Det hele er sundt bygget op. Når man er nået en vis størrelse, er der nogle, som hellere vil bygge et fedt brand op – nok fordi købmandssiden ikke er så sexet. En af vores styrker er, at vi har flere, der forstår det forretningsmæssige, og vi har andre, der er dygtige på internationalisering. Men i mange år handlede det om overlevelse hver dag. Vi har dog aldrig givet op. Vi har reflekteret over dét, der gik galt, og vi har arbejdet knaldhårdt. Der har været mange ofringer undervejs – også privat. Men jeg er nysgerrig på optimering gene­relt både forretningsmæssigt og personligt.

I dag er vi et team af topmotiverede arbejds­heste, men vi skal også hele tiden finde løsninger, da det er et sindssygt marked at operere i.”

 

Hvilke tiltag ser du som de mest afgørende for at klare sig godt igennem 2025?

”’Adapt or die’ er meget min tilgang til det. Du er blevet tildelt dine kort, og så må du spille dem bedst muligt. Hvis vi oversætter det til branchen, handler det jo om at tilpasse sig situa­tionen og kende sit produkt i markedet. I svære tider må man holde fast i de grundpræmisser, der virker. Det kan være svært at se muligheder, men vi skal ikke gå ned i et sort hul. Lad være med at snakke om dårligdom, og tag i stedet ansvar. Det skaber også en masse muligheder. Vi er i en branche, der er så konkurrence­præget. Og den efterlader til tider et blodigt spor efter sig. Men tilbage igen til nærværet og tilstedeværelsen. Hvorfor blev Apple, Lego og Mærsk så store? Stifterne blev i virksom­heden – kulturen og dna’et lever videre i alle hjørner af virksomheden. Dét virksomheden blev født med, er der stadig. Jeg vil også gerne blive i Les Deux resten af livet, og jeg tror på, at vi kan skabe ét af verdens største modebrands. Vi er så privilegerede, at vi har skabt noget, hvor vi tør stille spørgsmålstegn ved, om vi har gjort det rigtige – og så finde en vej derimellem.”