Forbrugertilliden er den laveste nogensinde. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik, der belyser danskernes syn på den økonomiske situation.

Maj måned bliver endnu en måned, hvor vi kan berette om historiske styrtdyk i forbrugernes tillid til økonomien – både den private og samfundets. Faktisk har det aldrig stået så galt til. I marts faldt den til det laveste niveau siden oktober 2008, I april faldt den yderlige og nu altså endnu en gang i maj. Sidst den lå så lavt var i sensommeren 2009, da finanskrisen raserede.

I maj ligger forbrugertilliden på minus 22,4, hvor den i marts var på minus 20,9. Gennemsnittet for de seneste seks måneder ligger på minus 10,8.

Nedgangen skyldes kraftige fald i indikatoren, der udgør den samlede forbrugertillidsindikator. Det er især indikatorerne om forbrugernes vurdering af Danmarks økonomiske situation i dag sammenlignet med for et år siden, det står dårligt til med.

Kilde: Danmarks Statistik
Vurdering af den nuværende økonomiske situation falder kraftigt

De nye tal fra Danmarks Statistik viser desuden, at de danske forbrugere vurderer, at familiens egen økonomiske situation i dag er dårligere end for et år siden. Indikatoren ligger på minus 14,8, mens gennemsnittet for de seneste seks måneder ligger på minus 4,7.

Danmarks økonomiske situation i dag vurderes dårligere end for et år siden. Indikatoren ligger på minus 37,8, mens gennemsnittet for de seneste seks måneder ligger på minus 16,5.

Forventningerne til den økonomiske situation i fremtiden

Det ser sort ud med forventningerne til familiens økonomiske fremtid, hvis man kigger et år frem. Her vurderer forbrugerne, at den vil være dårligere om et år end den er i dag. Indikatoren ligger på minus 6,1, hvilket er en lille stigning i forhold til sidste måned. Gennemsnittet for de seneste seks måneder ligger på et snævert plus med 0,6.

Kigger man på forbrugernes forventning til Danmarks økonomi, ser det straks værre ud. Her er indikatoren nede på minus 23,2. Gennemsnittet for det seneste halve år er på minus 13,0.

Forbrugerne forventer også, at Danmarks økonomiske situation om et år vil være væsentligt dårligere end i dag. Indikatoren ligger på minus 22,2. Gennemsnittet for de seneste seks måneder ligger på minus 9,6. Derfor vurderer forbrugerne også, at det er en fordel ikke at anskaffe sig større forbrugsgoder for tiden. Denne indikator vider minus 30,1. Gennemsnittet for de seneste 6 måneder er på 20,2.

 

Kilde: Danmarks Statistik

 

Foto: Pexels