Hvordan ruster man sin virksomhed til at tænke cirkulært? Og hvordan lykkes man med at måle, dokumentere og løbende forbedre virksomhedens aftryk? Miniature er det første B Corp-certificerede børnetøjsbrand i verden. CEO Signe Tholstrup fortæller her om at kaste sig ud i den omfattende certificeringsproces, der ligger bag det eftertragtede B-stempel.

“Hos Miniature ønsker vi at tage ansvar for de fremtidige generationer: vores børn. Som tøjproducent har det altid været en prioritet for os at sikre, at vi passer på kloden bedst muligt og at arbejde med naturen og ikke imod den. Vores ambition er i dag at drive en cirkulær forretning – og som en del af den tilgang – arbejder vi udelukkende med genbrugsmaterialer, certificerede leverandører og fabrikker med brug af de nyeste teknologier hvor arbejds- og lønforhold er gode. Dét der inspirerede os til at blive B Corp-certificerede, er ønsket om at vise gennemsigtighed over for vores forhandlere og slutforbrugere med hensyn til den måde, vi driver vores forretning på. Det muliggør B Corp-certificeringen, da den kigger på tværs af hele værdikæden af virksomheden,” fortæller ejer og CEO Signe Tholstrup hos Mini a Ture.

Der er handling bag ordene, og Mini a Ture blev B Corp-certificerede i 2021 som ét af de første børnetøjsbrands i verden. Mini a Ture har produceret slidstærkt overtøj til børn i mere end 20 år.

Hvad er B Corp-certificering?
B-hvaffor-noget? Tænker du måske – og i så fald er du ikke alene. B Corp-bevægelsen stormer frem, men er endnu ikke voldsomt udbredt i Danmark. Herhjemme er cirka 75 virksomheder B Corp-certificerede (som eksempelvis Meyers og Rudolph Care), og kun ganske få er tøjbrands. B Corp er en privat, international virksomhedscertificering med rødder i USA. B Corp står for Benefit Corporation og dækker over, at den certificerede virksomhed har bevist, at den er til gavn for samfundet på en lang række parametre. Det indebærer dermed en grundig dokumentation af virksomhedens bæredygtighedsindsats og ansvarlighed gennem hele værdikæden.


Q&A med CEO og grundlægger Signe Tholstrup

Hvordan foregik selve processen med at blive godkendt?
Evalueringsprocessen er meget omfattende og vi og producenterne skulle fremlægge et hav af dokumentation. Vi er kommet igennem med en flot score, og der har ikke været en eneste anmærkning, hvilket er usædvanligt.

Hvorfor er netop den certificering vigtig for jer?
B Corp-certificeringen en 360 graders-certificering, hvilket giver rigtig god mening i forhold til at få auditeret den måde, man driver forretning på. Men det er også en rigtig god sikring for forbrugeren, at man handler hos en virksomhed, der aktivt tager stilling til bæredygtighed samt har et etisk og moralsk kompas. Vi bruger B Corp som paraply for hvilke andre certificeringer, der kunne være vigtige for os.

Certificeringen betyder, at alle i virksomheden er mere bevidste om de gode ting, vi laver, og er stolte af at være en del af det. Derudover er det meget inspirerende at blive en del af et fællesskab af andre B Corp-certificerede virksomheder på tværs af brancher, som vi mødes med og vidensdeler med. Vi tager også vores ansvar for at inspirere andre virksomheder, forhandlere og slutforbrugere til vigtigheden af ​​at sætte vores planet først.

Hvorfor tror du, at der er så relativt få danske tøjsbrands, der er B Corp-certificerede?
B Corp er stadig en ret ny certificering, så mange virksomheder er måske ikke opdaterede på, at muligheden findes. Dernæst er det en temmelig tidskrævende proces at blive certificeret, og i travle tider kan det måske være et prioritetsspørgsmål for nogle. Desuden kræver den, at man tager stilling til sine vedtægter og inkorporer missionen ’planet before profit’ hele vejen rundt, hvilket måske kan være omstændigt, da det betyder, at ejerstaben skal være 100 procent indstillet på en eventuel forandring, hvis ikke virksomheden er vant til at arbejde på denne måde.

Har I oplevet en respons fra jeres kunder i forbindelse med B Corp-certificeringen?
Overraskende mange har faktisk ikke været klar over, hvad en B Corp-certificering er. Men de har været meget interesserede, når først de har fået forklaret det. De kunder, der har kendt til certificering, har været yderst imponerede.

Foto: Mini a Ture