Efter lang tids tavshed melder et dansk taskebrand sig nu på banen med sin nye bæredygtighedstilgang. “Vi er kommet til den erkendelse, at når vi tier, så bidrager vi ikke til at skubbe til den forandring, som vi ønsker at se,” lyder det.

Greenhushing beskriver det stadigt voksende fænomen, hvor virksomheder investerer i grønne tiltag, men bevidst ikke viderebringer nyheden til offentligheden grundet frygt for, at det i stedet risikerer at blive opfattet som greenwashing.

En af de virksomheder, der i lang tid har greenhushet, er det jyske taskebrand Still Nordic. Virksomheden er dog nu kommet til den erkendelse, at hvis de vil have fremskridt i branchen, så er de nødt til selv at være med til at skubbe til den.

“Vi har været ret reserverede i vores bæredygtighedskommunikation. Ja, man kan vel kalde det greenhushing, hvis vi skal være ærlige. Men vi har oprigtigt ikke ønsket at bidrage til misinformation eller på nogen måde give det indtryk, at vi er perfekte, for der er lang vej endnu,” lyder det fra marketing- og kommunikationsansvarlige Karoline Drejer-Madsen i en pressemeddelelse, der fortsætter:

“Men vi er kommet til den erkendelse, at når vi tier, så bidrager vi ikke til at skubbe til den forandring, som vi ønsker at se. Derfor deler vi nu ud af vores visioner, udfordringer og fremskridt.”

Hos Still Nordic har man taget et valg om, at tilgangen til en bæredygtig omstilling skal være holistisk og ikke blot bestå af en capsule-kollektion eller et enkelt bæredygtigt produkt. Virksomheden skal “hele vejen rundt.”

“Bæredygtighed er meget mere end materialer for os. Vi skal forbedre os hele vejen rundt. Vi ønsker en øget traceability, så vores kunder kan tage et mere velinformeret valg. Og det er en lang og sej proces, som kræver et godt samarbejde med leverandører. At samme grund kan vores mål ikke blive realiseret i dag. Men nu har vi forpligtet os ved at ‘tage bladet fra munden’,” siger Lea Nielsen, der er marketing- og salgsansvarlig i Still Nordic.

 

“Vi ønsker ingen 2050-målsætninger”

TØJ har talt med Karoline Drejer-Madsen for at få en uddybelse omkring, hvordan virksomheden arbejder med bæredygtighed.

“Vi ønsker ingen 2025-målsætninger, som forbrugeren alligevel glemmer til den tid. Vi har sat nogle håndgribelige ambitiøse og alligevel realistiske mål, som vi bestræber os på at indfri ved udgangen af 2021. Dem er vi allerede i gang med,” fortæller hun.

Målene er blandt andet at alle hangtags på produkterne skal være produceret i FSC-certificeret pap med snore af et mere bæredygtigt alternativ til bomuld, at foret i alle tasker skal være produceret i et alternativ til konventionel bomuld, og at emballagen skal være ændret til miljøvenlige alternativer såsom miljøvenlig pakketape og FSC-certificerede papkasser. Desuden håber Still Nordic også på, at alle deres leverandører bliver certificeret fra Working Leather Group og opnår en bronze-rating som minimum, oplyser Karoline Drejer-Madsen, der forklarer, at en del af leverandørerne allerede er certificeret.

De tiltag, Still Nordic har indført nu, er blot første skridt på virksomhedens bæredygtige rejse, forklarer Karoline Drejer-Madsen afslutningsvist.

“Vi mener ikke, at vi som fashion brand kan blive 100 procent bæredygtige, men vi vil gerne forbedre os kollektion for kollektion. Det, at vi lancerer en underside på vores hjemmeside, hvor man uddybende kan læse om alle de parametre, der hører ind under vores holistiske tilgang, er første skridt. Her kan de, der ønsker uddybende svar, gå ind og læse op. Desuden vil vi udkomme med flere pressemeddelelser for at ændre vores tidligere ‘greenhushing’-tilgang. Og så er det selvfølgelig noget, som vi kontinuerligt vil kommunikere om på vores sociale medier – også om fremgang og eventuelle udfordringer med at nå vores mål,” lyder det.

Foto: Still Nordic