Det udvidede producentansvar betyder, at alle tøjproducenter bliver ansvarlige for at indsamle og genanvende det tøj, de producerer. Derfor afdækker et nyt forskningsprojekt muligheden for at genanvende arbejdstøj – og tøj generelt – ved hjælp af thermo-kemi.

Chalmers University of Technology i Göteborg har sat sig for at løse en udfordring i tekstilindustrien: På grund af et komplekst design og mange forskellige materialer er især arbejdstøj svært at genanvende. En højaktuel problemstilling, fordi det kommende producentansvar gør, at producenterne bliver ansvarlige for at indsamle tøjet og genanvende det.

I dag er det stort set kun rene bomulds- og polyesterprodukter, der kan genanvendes. Det kommer til at sætte tøjproducenterne på prøve, når de skal leve op til det udvidede producentansvar. Især inden for arbejdstøj, fordi det ofte er sammensat af forskellige slidstærke materialer, isyede lynlåse og påtrykte logoer.

 

Gennembrud på området

Forskningsprojektet på Chalmers University of Technology har fokus på arbejdstøj. Indtil videre viser projektet, at thermo-kemisk genanvendelse gør det muligt at trække molekyler ud fra arbejdstøjet i stedet for tekstilfibre. De små molekyler kan derefter genbruges som råmateriale, der kan indgå i basiskemikalier og nye materialer.

Projektet står dermed over for et gennembrud på området, da den thermo-kemiske genanvendelse gør det muligt for tøjproducenter at leve op til det kommende producentansvar.

Den svenske arbejdstøjproducent Blåkläder, der har den danske afdeling Blåkläder Denmark, er en del af forskningsprojektet. Ifølge Ann Carlsson, bæredygtighedschef i Blåkläder, er projektet både vigtigt og banebrydende:

”Det kommende producentansvar for tekstilaffald er meget fornuftigt, fordi alle tøjproducenter, uanset om vi snakker fashion eller arbejdstøj, naturligvis er nødt til agere ansvarligt. Derfor ser vi forskningsprojektet på Chalmers University of Technology som særdeles vigtigt og banebrydende. Udnyttelsen af thermo-kemiske teknikker til at løse problemet med genanvendelse af de store mængder arbejdstøj, der i dag blot går til spilde ved afbrænding, ser meget lovende ud,” udtaler hun i en pressemeddelelse.

Thermo-kemisk genanvendelse er en bæredygtig løsning, som er rettet mod tekstilaffald med mange forskellige slags fibre og brugt tøj af ukendt sammensætning. Teknikken findes allerede, og der er derfor et stort potentiale i at skalere teknikken, så den imødekommer det behov, der er i tøjindustrien.

 

Foto: Gunnar Kalen