I tråd med brandets grønne ambitioner puster Minimum nyt liv i usolgte styles. Kollektionen præsenteres for første gang under Circular Fashion Days på CIFF til august. 

Som en del af Minimums bæredygtige transformation præsenterer brandet for første gang en cirkulær kollektion. Ved at anvende deres egne usolgte styles, konvertere dem til nye fibre og dermed skabe nye kollektioner tager brandet aktivt stilling til deres overskydende produktion. Et problem i modeindustrien, som brandet – men også en lang række andre aktører – selv er en del af.

Med en ny bæredygtighedsteknologi ønsker Minimum nu at være en del af det, der kan være løsningen på problemet. Det skriver brandet i en pressemeddelelse.

“Minimum og store dele af vores industri gør store fremskridt ved at tænke og arbejde mere ansvarligt. Men der er stadig lang vej at gå, og vi vil være en del af at sætte nye standarder. Vi gør allerede meget for at minimere overproduktion, men det sker, og når det sker, er vi af den holdning, at det er bedre at opsøge måder at genbruge egne produkter end at destruere dem og købe aflad ved at plante et træ et eller andet sted,” siger Minimum-direktør Steen Engelbrecht.

Gennem samarbejde opnår Minimum fuld cirkularitet

I udviklingen af den cirkulære kollektion har Minimum samarbejdet med tekstilproduktions- og innovationsselskabet Textile Pioneers, der har gjort det muligt for Minimum at opnå fuld cirkularitet i en produkt-til-fiber-produkt-proces.

”Nu, mere end nogensinde, er det afgørende, at vi begynder at genbruge både usolgte beklædningsgenstande, og på længere sigt vores eget brugte tøj, for at skabe nye garn. Vi er glade for, at Minimum valgte at teste vores nye set-up med Valérius 360, der netop omdanner forældet tøj til fibre og nye design,” siger Kim Rohde Mogensen, der er medejer af Textile Pioneers.

Den mekaniske og kemikaliefrie produkt-til-fiber-produkt-proces finder sted på cirkulære fabrikker hos Valérius Hub Group i Portugal, hvor alle styles samles for at blive sorteret efter farve, struktur og komposition. Derefter klippes de i småstykker for at blive optrevlet og bearbejdet mekanisk nyt garn.

Det eneste tilsatte stof, der indgår i processen, er økologisk bomuld. Dette er nødvendigt for at styrke garnet, da den mekaniske proces forkorter fibrene, lyder det fra Minimum i pressemeddelelsen.

Opsætningen mellem Valérius 360 og Textile Pioneers begyndte i 2019 og blev fuldt udviklet i løbet af 2020, hvilket gør Minimum til det første brand, der omdanner deres egne usolgte styles til nye på Valérius 360-fabrikken.

‘Så længe lager haves’

Den første cirkulære kollektion fra Minimum har titlen ‘Impact 01: Re-made’ og kommer til at bestå af unisex sweatshirts, sweatpants, t-shirts og shorts.

Hele processen og resultatet deraf er en del af Minimums eksperimentelle laboratorium for bæredygtig forandring, som de kalder ‘Impact’. Baseret på den seneste bæredygtige innovation arbejder laboratoriets projekter konstant med at reducere brandets påvirkning på planeten, oplyser brandet i pressemeddelelsen.

”Investering i nye bæredygtige udviklinger som denne er indtil videre ikke en rentabel forretning, men det er sund fornuft og bedre forretning for planeten. Vi håber, at vores handling kan være en case, der inspirerer andre modebrands til at anvende og støtte den bæredygtige innovation, der nu er klar på markedet,” slutter Steen Engelbrecht.

Fremadrettet vil cirkulære kollektioner være en del af brandets tekstilforsyningskæde ‘så længe lager haves’.

Minimum udstiller med ‘Impact 01: Re-made’-kollektionen på Circular Fashion Days på CIFF fra den 11. til den 13. august 2021.

Foto: Minimum