Coronakrisen har ikke bremset mode- og tekstilbranchens kamp med grøn omstilling. For mange er det dog stadig svært at tage hul på arbejdet. En ny guide skal nu hjælpe små- og mellemstore virksomheder i gang med at styrke arbejdet om samfundsansvar og bæredygtighed i værdikæden.

På verdensplan estimeres det, at beklædningsindustrien står for cirka 20 procent af al klodens spildevandsudledning og cirka 10 procent af den globale samlede CO2-udledning. Og trods coronakrisens opsang – til både branchen og forbrugerne – så står tøjforbruget stadig til at stige de kommende år.

Dertil kommer, at NGO’er stadigvæk gang på gang kan dokumentere, at arbejdere – især kvinder – indenfor tekstil- og beklædningsindustrien bliver udsat for lønpres, overarbejde, diskrimination, sexisme og vold.

Den netop overståede modeuge har vist, at mange danske virksomheder i mode- og tekstilbranchen er villige til at styrke arbejdet med både samfundsansvar og bæredygtighed. For mange er det dog en udfordring at komme i gang: Hvordan griber man arbejdet an, og hvilke indsatser bidrager mest muligt?

På baggrund af ovenstående har Dansk Initiativ for Etisk Handel, Dansk Mode & Textil og Wear udarbejdet guiden Leverandørdialog – en vej til Verdensmål målrettet små og mellemstore virksomheder, så det – forhåbentligt – bliver nemmere for virksomhederne at få hul på at styrke arbejdet med Verdensmålene og bæredygtighed i værdikæden. Det oplyser Dansk Mode & Textil i en pressemeddelelse.

“Tekstil- og modebranchen efterspørger redskaber og konkrete cases, der kan hjælpe med at omstille til en mere ansvarlig og bæredygtig produktion. Derfor er jeg rigtig glad for, at vi sammen med nogle af branchens store aktører – Dansk Mode & Textil og Wear – kan lancere denne guide, der kan bidrage til, at vi går fra ord til handling i en sektor, som vi ved, har et stort negativt aftryk på miljø og klima, og også støre udfordringer med arbejdsforholdene i produktionslandene,” udtaler Nanna Callisen Bang, der er direktør i Dansk Initiativ for Etisk Handel.

Guiden er baseret på workshops og interviews med virksomheder samt input fra en række civilsamfundsorganisationer og medlemmer af Dansk Initiativ for Etisk Handel. Projektet er finansieret af Erhvervsstyrelsen.

Foto: Pexels