Den 27. november 2020 lancerer H&M Group-brandet Monki The Green Machine: En maskine, der er den første af sin art, og som kan separere og genbruge bomuld og polyester fra brugte produkter. 

Bæredygtighed. Der findes mange former for den, og flere og flere virksomheder i modebranchen har indført flere bæredygtige initiativer mod en grønnere industri.

Inden for modeindustrien tales der blandt andet meget om, hvordan man kan genanvende de mange tons tekstiler, der hvert år bliver smidt ud og brændt. Flere peger på, at det er et af branchens største problemer, men det har H&M Group-brandet Monki måske nu fundet er svar på.

H&M Foundation og Hong Kong Research Institute of Textiles har nemlig i fællesskab udviklet The Green Machine – den første maskine i verden, som kan separere og genbruge bomuld og polyester fra gamle materialer, så de kan bruges på ny.

Foto: The Green Machine

“Det meste af det tøj, vi går med i dag, kommer ud fra en blanding af flere forskellige fibre, hvor den mest gængse blanding er bomuld og polyester. The Green Machine bruger en hydrotermisk metode til at separere disse blandinger ved kun at bruge et lukket kredsløb af vand, varme og bionedbrydelige kemikalier,” skriver Monki i en pressemeddelelse.

Monki har allerede produceret sin første kollektion ved hjælp af The Green Machine – en mindre produktion af et gråt sweatsæt. Men selv om den første kollektionen er lille, så har virksomheden ambitioner om, at det skal udrulles i endnu større skala til efteråret 2021.

“Som et modebrand er vi nødt til at gøre vores for at lukke kredsløbet. Hvis vi kan forlænge levetiden af vores produkter så lang tid som muligt, og dermed mindske brugen af nye ressourcer, så tager vi et stort skridt i den rigtige retning,” lyder det fra Jenny Fagerlin, der er Sustainability Director i Monki.

Foto: Monki

Monki lancerer kollektionen og fortæller meget mere om The Green Machine på sin Instagram-konto den 27. november 2020.

Foto: Monki x The Green Machine