Er det nu, tiden er inde til at flytte datoerne for Københavns modeuger – selvom den danske modeeksport bulder frem?

Debatindlæg af Nikolai Klausen, direktør i Wear

Det gælder om at holde sig relevant og reagere på omverdenen. Danmark havde – sammen med København – engang en ambition om at være blandt verdens top 5 modedestinationer, hvad angik modeuger og lokation, man bare skulle rejse til som international indkøber af modetøj – en ambition der fortsat arbejdes på af modeugens aktører. Men der er sket meget gennem de seneste år, og meget har og vil fortsat ændre sig.

Er ambitionsniveauet for højt? Nej, det er det ikke – vi skal fortsat stræbe efter at blive de bedste, ellers risikerer vi at forfalde lidt efter lidt som mode- og rejsedestination for internationale og nationale indkøbere samt presse.

Vi står lige nu ved en skillevej – skal vi holde fast i traditionerne, bare fordi de har virket frem til nu, eller skal vi som branche tage et nødvendigt spring ind i fremtiden og flytte modeugen fra august til juni i 2023? Forslaget har været diskuteret igen og igen, men intet er sket, og positionerne mellem de forskellige interesser er skarpt skåret op.

Hele industrien er voldsomt udfordret i forsyningskæderne, som betyder ekstremt lange produktions- og transporttider. Dertil kommer stigende priser på råvarer samt fragtpriser – og Kina, som er branchens klart største produktionsland, er ligeledes udfordret med lockdown på fabrikkerne på grund af coronaudbrud – alt dette ligger et kraftigt pres på de internationale salgsstrukturer i industrien.

Salget ude i virksomhederne starter tidligere og tidligere for at kunne få produceret og leveret på de rette tidspunkter, således det passer til kravene fra detailhandlen og online salgsplatformene. Det betyder, at indkøberne bruger større og større andele af deres indkøbsbudget allerede i juni og juli, hvilket efterlader dem med meget små eller ingen budgetter, når vi kommer til august.

Den internationale indkøbsstruktur er gennem de seneste to år blevet så dominerende, at det efter min mening vil være uforsvarligt, hvis vi ser passivt til og tror, at det nok skal gå alt sammen, hvis vi bare gør det, vi plejer at gøre. Alle modevirksomheder, der endnu ikke står klar til start midt juni, skal virkelig få set på de interne processer og tilpasse sig den nye virkelighed, hvis de vil have en større andel i de internationale indkøbsbudgetter.

For at understøtte den danske modeindustris eksportfremgang og bevare København som et attraktivt rejsemål for internationale og nationale modeindkøbere samt presse skal vi have modet til at rykke den københavnske modeuge og messer fra august til den 28. – 30. juni 2023.

 

Foto: Nikolai Klausen