“Hvis det står til Forbrugerrådet Tænk, skal det være slut med at vildlede forbrugere til at tro, at det nyindkøbte tøj er bæredygtigt, hvis det reelt ikke er det,” skriver Forbrugerrådet Tænk i en pressemeddelelse, hvor de tilkendegiver at have anmeldt fem onlinegiganter for vildledende markedsføring.
“Den øgede bevidsthed om bæredygtighed er en helt fantastisk udvikling i forbrugernes indkøbsvaner. Men derfor er det også særdeles vigtigt, at virksomhederne er helt ærlige om, hvad de helt konkret gør for at skabe en mere ansvarlig produktion, og at det kan dokumenteres. Forbrugerne har brug for faktuelle oplysninger, så de ikke bliver vildledt af udokumenterede påstande om bæredygtighed, ellers mister vi tilliden til både tøjbranchen, og hvad vi selv kan gøre for den bæredygtige udvikling.”
Sådan siger formand i Forbrugerrådet Tænk, Anja Philip, i en pressemeddelelse, hvor de tilkendegiver at have anmeldt fem store multibrandplatforme.
Forbrugerrådet Tænk og rådgivningsvirksomheden Secondhand First har nemlig den seneste tid faktatjekket en række hjemmesider fra store tøjforhandlere. Faktatjekket har ifølge Forbrugerrådet Tænk vist, at bæredygtigt tøj markedsføres yderst flittigt, uden at produktets eller kollektionens cyklus er nærmere beskrevet.
“Hvis det står til Forbrugerrådet Tænk skal det være slut med at vildlede forbrugerne til at tro, at deres nyindkøbte tøj er bæredygtigt, hvis det reelt ikke er det. Forbrugerrådet Tænk mener, at det kan være ‘greenwashing’ og i strid med markedsføringsloven, når platforme smykker deres kollektioner med ‘bæredygtige’ anprisninger,” skriver Forbrugerrådet Tænk videre i pressemeddelelsen.
De anmeldte onlineshops er Boozt, Miinto, Stylepit, The Founded og Zalando.
Hvornår må man kalde sig bæredygtig?
Lige nu findes der ingen regler for, hvornår en modevirksomhed kan kalde sig – eller et produkt – for bæredygtigt.
Derfor efterlyser både Forbrugerrådet Tænk og Secondhand First et større fokus på den udbredte brug af betegnelsen ‘bæredygtighed’.
Derfor opfordrer virksomhederne Forbrugerombudsmanden til at åbne en undersøgelse af området, så forbrugernes tillid og lyst til at købe mere bæredygtigt ikke udvandes. De udtrykker samtidig en bekymring over, at virksomheder tilsynelandende kan fortsætte med at vildlede og ‘greenwashe’ tøj uden større konsekvenser.
“At virksomhederne kan slippe afsted med, at bare der er en eller anden form for påstået ‘forbedring’ til stede, før de reklamerer for bæredygtighed, reducerer begrebet bæredygtighed til en mersalgsstrategi. Det er det sidste både forbrugerne og branchen har brug for i en grøn omstilling,” siger Anja Gotthardsen, der er stifter af og konsulent i Secondhand First.
Foto: Pexels