Der blæser stadig positive vinde for dansk mode. Trods mørke varsler om krise og recession, har modebranchen klaret sig godt gennem 2022. Krisen er udskudt og tonet en hel del ned i forhold til de tidligere forudsigelser, viser en ny analyse fra Deloitte.

Salget går strygende både herhjemme og i udlandet. Den frygt for finansiel uro og krise i samfundet, der sidste år lagde en dæmper på 2023-forventningerne, er nu udskudt på ubestemt tid, og der er fortsat godt gang i detailhandlen.

Årets analyse fra Deloitte viser, at salget af beklædning i detailhandlen er steget en lille smule. Det gælder både for mængde og værdi af varerne, og niveauet ligger nu en smule højere end før corona. Det primære resultat per ansat er steget med 18,5 procentpoint i forhold til 2021. Kun de helt små butikker med 0-9 ansatte har haft en nedgang i resultatet. Dette skal ses i lyset af, at de har haft en stigning på 52 procent siden 2018, så overordnet set har de små virksomheder altså haft fremgang.

Antallet af detailbutikker er faldet, viser modeanalysen også. Størstedelen af de lukkede butikker skal findes blandt de helt små butikker. En del af disse små butikker har måske været holdt kunstigt i live af blandt andet coronalån og har altså ikke kunnet klare sig i det konkurrenceprægede marked, da de skulle stå på egne ben igen. I de andre segmenter er antallet af virksomheder stort set uændret. Det tyder på, at de som udgangspunkt har haft et mere solidt fundament at stå på.

Efter 2020 og 2021, hvor de små butikker havde et bedre resultat Per ansat, er de store virksomheder igen i front og får nu mest ud af deres ansatte. Tallet for de store (50+ ansatte) butikkers vedkommende er steget med 32,5 procent. Mens de små butikker har haft en nedgang på 27 procent for hver af deres ansatte i forhold til året før.

Onlinebutikker vs. fysiske butikker
Under coronanedlukningen skød onlinehandlen i vejret med en eksplosiv hastighed. Butikker, der ikke allerede havde online handel, fik med lynets hast opbygget en webshop. Onlinehandlen, der begyndte som et supplement, boomede under nedlukningen. Efterfølgende har balancen mellem online shops og fysiske butikker fundet et naturligt 50-50 forhold.

“Der var måske nogle forventninger til, at onlinehandlen ville tage over og gøre de fysiske butikker overflødige. Men det har ikke været tilfældet. Der er brug for både online og fysiske butikker. De to kanaler supplerer hinanden på bedste vis,” siger Morten Gade Steinmetz, der er partner og brancheleder for mode- og tekstilindustrien i Deloitte, og fortsætter:

“Faktisk ser man nogle af de platforme, der er ’født ’ online, åbne fysiske butikker. Det gælder blandt andet for en stor online platform som Boozt. Formålet med de fysiske butikker er at få en tættere kontakt til kunderne, samt et behov for at have et showroom, hvor man kan give kunderne den gode købsoplevelse. Men ikke mindst så handler det også om at få den branding-værdi, der ligger i at være synlig i gadebilledet. Det er muligt, at kunderne henter inspiration i den fysiske butik og først foretager købet online på et senere tidspunkt – eller omvendt. Præcis hvor, købet foretages, er dermed underordnet, og flere detailhandlende er derfor også holdt op med at måle på salget i de enkelte kanaler.”

Foto: Unsplash