Detailsalget, der oplevede et massivt fald i marts måned, er nu igen på rette vej. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Coronapandemien var skyld i, at detailsalget i marts 2020 tog det største månedlige dyk i 20 år.

Nu er detailomsætningsindekset for april 2020 blevet offentliggjort, og de nye tal fra Danmarks Statistik viser, at der er sket en lille stigning i omsætningen i detailbranchen. Mere præcist steg detailsalget med 0,4 procent i april sammenlignet med marts.

Selv om der er sket en positiv stigning, ligger niveauet dog forsat under normalen. I perioden februar-april 2020 har detailsalget været 2,9 procent lavere, end det var i perioden november 2019-januar 2020.

I april 2020 er omsætningen i varegruppen ’beklædning mv.’ endnu engang faldet, hvilket også var tilfældet i marts 2020. Salget er faldet med 16,6 procent i april. Det er dog værd at nævne, at denne varegruppe kun indeholder salg af beklædning fra virksomheder, der tjener størstedelen af deres omsætning i fysiske butikker. Danske netbutikkers salg af beklædning er placeret i varegruppen ’andre forbrugsvarer’, og denne kategori oplevede i april en stigning i omsætningen på 4,3 procent.

Hvis man udelukkende korrigerer for prisudvikling, var detailsalget 2,6 procent lavere i april 2020 end i april 2019. Faldet i den samlede detailomsætning skyldes i høj grad den markante nedgang i salget af ’beklædning mv.’ Sammenlignet med april 2019 var omsætningen i denne varegruppe 58,4 procent lavere i april 2020. Salget af ’andre forbrugsvarer’ var 3 procent højere i april 2020 end i april 2019.

 

Centrale indikatorer antyder positiv udvikling

Flere centrale indikatorer bringer en optimisme for detailhandlen med sig. Af en foreløbig offentliggørelse af konjunkturbarometrenes nøgleindikatorer for maj 2020 fremgår det, at pessimismen om fremtiden inden for detailbranchen ikke længere er allestedsnærværende. Forbrugerforventningerne for maj viser desuden også en stigende tendens.

I lyset af det store fald i marts vurderer en række cheføkonomer ifølge Børsen endvidere, at de nye tal vidner om optimisme.

”De seneste måneder har gjort ekstremt ondt på mange danske butikker, men vi glæder os over, at de rekordstore fald i marts ikke blev udbygget i april. Vi forventer, at vi har set det værste for nu, hvor der med genåbning på menuen er udsigt til pæn stigning i detailsalget herfra,” skriver Jeppe Juul Borre, der er cheføkonom hos Arbejdernes Landsbank, i en kommentar til Børsen om dagens nøgletal.

Også Troels Kromand Danielsen, der er cheføkonom hos Nykredit, mener, at fremtidsudsigterne ser lysere ud:

”Udsigterne for detailsalget i maj er lidt bedre, men mange butikker lider stadig under et svagt salg. De foreløbige konjunkturbarometre for maj peger på, at detailbutikkerne ikke er så pessimistiske i maj som i marts, og det skyldes formentlig større vished om, at genåbningen kan fortsætte.”

Foto: Pexels