Næste år kan Coster Copenhagen fejre 10-års jubilæum. TØJ har talt med direktør Chris Coster om, hvordan både brandet og branchen har udviklet sig de sidste 10 år.
Det danske brand Coster Copenhagen kan i 2022 fejre 10-års jubilæum.
Nyt domicil, stor eksportsatsning og tre Børsen Gazellepriser er bare en brøkdel af det, der er sket for modevirksomheden siden opstarten i 2012. Og det er da heller ikke svært for Chris Coster at komme med nogle højdepunkter fra årene, der er gået.
”Vores opstart 1. januar 2012 er selvfølgelig et afgørende højdepunkt. Her startede Pia Coster – Brand Director – brandet sammen med en sælger og en indkøber. Jeg gik først 100 procent ind i virksomheden efter et års tid. I starten var det vores stue derhjemme i Humlebæk, der udgjorde ’Coster domicilet’, men i 2013 flyttede vi til vores nuværende domicil, som også ligger i Humlebæk,” fortæller Chris Coster og fortsætter:
”På kort tid gik vi fra tre til ni medarbejdere, og i 2015 satsede vi stort på eksport og lavede en større udvidelse af vores territorie med fem nye lande.”
Derudover lancerede Coster Copenhagen i 2020 det nye brand CC Heart, og i august 2021 kunne de lancere deres 10-års jubilæumskollektion til Spring 2022.
Eksport udgør stor del af væksten
Især eksporten har udviklet sig hastigt i virksomhedens levetid og efter 2015, hvor de for alvor fokuserede på nye markeder, har det taget fart.
Coster Copenhagen vækstede med næsten 40 procent i omsætningen fra 2016 til 2017, og i 2020 modtog de deres tredje Børsen Gazellepris. Blandt andet på grund af en udvidelse i markeder, herunder Nordeuropa og tre oversøiske markeder.
”Vores eksport er løbende vokset og udgør i dag omkring 80 procent af vores wholesale omsætning. Det sidste år har vi fokuseret på at optimere og udvikle vores eksisterende markeder, men vi forventer at udvide med enkelte lande hen over de næste par år,” fortæller Chris Coster og tilføjer, at især Tyskland, Sverige, Frankrig og Belgien det seneste år har formået at vækste forretningen og efterspørgslen af Coster Copenhagen.
Netop fordi en stor del af omsætningen er eksportbaseret har det især været en udfordring, at de fleste andre lande har været noget mere ramt af nedlukninger end Danmark. Her måtte brandet tænke ud af boksen og igangsætte nye initiativer for at sikre omsætningen, blandt andet ved at åbne sommerbutikker og have online lagersalg.

CSR er en central del
Udover eksport har også Coster Copenhagens CSR-indsats udviklet sig. Det har været en del af virksomheden fra start, men brandet har løbende udvidet med nye initiativer.
”CSR er en helt central del af brandet og ikke bare en ’modebølge’, vi er sprunget på. Vores mest succesfulde tiltag på det seneste er seawool. Det er strikkede styles, hvor garnet er lavet af plastikflasker fra verdenshavene blandet med muslingeskaller fra overskud fra fødevareindustrien og tilsat bomuld for at få den rigtige kvalitet. Når forbrugeren køber sådan en style, svarer det til at ’redde’ verdenshavene fra 16 plastikflasker,” fortæller Chris Coster og fortsætter:
”Derudover bruger vi deadstock eller ’gamle restpartier’ til at lave nye varer. For eksempel tørklæder med teksten ’I should’ve been waste’. Vi arbejder også på, at vi og alle vores leverandører bliver BCi-certificeret.”
Virksomheden startede desuden en second-hand shop på hjemmesiden i maj 2021, som giver webshop-kunder mulighed for at sælge deres varer tilbage til Coster Copenhagen, som de så sælger videre brugt.
For at have en ledestjerne har Coster Copenhagen udvalgt fire af FNs verdensmål, som de stræber efter: Responsible Consumption and Production, Climate Action, Life on Land og Partnerships for the Goals.
Og så arbejder virksomheden med samarbejder. For eksempel har de sammen med Danish Design Cluster udarbejdet en regnemodel, der kan beregne det CO2-aftryk, som Coster Copenhagens kollektioner og produktion sætter. Og derudover har de investeret i solenergi, som bidrager den modsatte vej.
”Ambitionen er, at vi fremadrettet konstant mindsker vores CO2-aftryk, så det er en central del af både vores design og indkøb,” siger Chris Coster og tilføjer, at de den 1. november 2021 lancerer deres nye CSR-strategi, så det bliver helt tydeligt, hvad brandet står for.
Branchen er i forandring
Det er ikke kun Coster Copenhagen, der har gennemgået en udvikling på 10 år. Det har hele modebranchen også. Eller – det kommer an på, hvordan man ser på det, mener Chris Coster.
”På én måde er det same-same. Grundlæggende er det stadig en branche, der kæmper sammen og mod hinanden for at levere nye kollektioner, ny inspiration og dække den efterspørgsel, som i bund og grund altid er der,” siger han og uddyber:
”Samtidig så er der store ændringer i gang og man skal være med og helst på forkant med disse for at stå stærkt i fremtiden. Blandt andet CSR og digitalisering, men også nærheden til og forståelsen for slutforbrugeren bliver afgørende.”
Foto: Coster Copenhagen