One Size, reststoffer og begrænsede styles er kernen i modebrandet Lïst, der har eksisteret siden 2019. TØJ har talt med stifteren Charlotte Meyer Mikkelsen om fordele og ulemper ved forretningsmodellen, produktionen i Vietnam og fremtidsplanerne for brandet.

 

Hvad er din baggrund, og hvorfor valgte du at stifte Lïst?

Lïst blev til med drømmen om at prøve selv – og se om det kunne gøres lidt anderledes. Jeg har arbejdet 13 år i modebranchen, primært med salg og retailindkøb. Så opbygningen af butik var min hjemmebane, og designdelen er noget, jeg har måtte lære undervejs.

Ideen og tankerne bag brandet har udviklet sig en del de sidste 2,5 år, og det er det sjove ved sådan et projekt. Vi bliver klogere hver dag.

 

De fleste af jeres produkter er One Size, og der er begrænset antal af hver style. Hvad er årsagen til det? 

Den primære grund er, at vi udelukkende arbejder med reststof.

Ved at producere vores styles i One Size kan vi også bruge de mindre rester, og det giver os et større udvalg af stof at arbejde med. Vi ved aldrig, hvor meget vi finder – nogle gange kan der være nok til fem styles andre gange til 500. Har vi for eksempel et stykke stof på 40 meter, giver det ikke mening for os at producere en style i fire-fem størrelser, men vi kan sagtes lave 12 kjoler i én størrelse.

One Size var jo klart en chance at tage, men der er blevet taget rigtig godt imod det. Der vil selvfølgelig altid være nogen, som ikke kan passe det, men sådan er det. Uanset om der er størrelser på eller ej. Jeg har nok altid selv været lidt en ‘størrelsesfornægter’ med alt fra størrelse 36-46 i garderoben. For mig handler det om, hvad jeg har det godt i, og ikke hvad der står i nakken.

Lïst producerer kun i reststof
Lïst

I har en forretningsmodel med One Size, restmetervarer og begrænset antal styles. Hvilke fordele og ulemper er der ved denne model?

One Size-konceptet er en fordel for os på flere områder. Blandt andet indkøb, håndtering, lagerplads og i udvalg.

I butikken kan vi præsentere flere varianter, og vi behøver mindre lagerplads. Derudover kan vi øge vores gennemsalg, da vi undgår at stå tilbage med skæve sortimenter. Vi har hele tiden fokus på at mindske overproduktion – og ved kun at lave én størrelse, kan vi generelt købe mindre ind.

Den største udfordring er de begrænsninger, vi har på metervarerne. Det stiller krav til den måde, vi køber ind på samt vores evne til at omstille os. Vi kan ikke planlægge hverken kollektioner eller marketing ret langt ud i fremtiden, for det hele kan ændre sig på et par dage. Omvendt giver det nogle kortere leveringstider, som altid er en fordel.

Jeg kan da også godt drømme om at arbejde med en bestemt farve eller kvalitet indimellem. Men det impulsive og kreative i at arbejde med rester vil jeg ikke undvære.

Hvorfor har I valgt produktion i Vietnam? 

Da vi skulle starte vores produktion, var noget af det vigtigste, at vi ikke skulle lægge en stor ordre. En problemstilling, der er svær at komme udenom som nystartet brand. Drømmen var at åbne egen butik med det samme, og hvis vi skulle bruge en ‘almindelig’ fabriksproduktion, ville vi drukne i varer, før vi overhovedet var kommet i gang. Så opgaven var at finde et alternativ til den traditionelle måde at producere på. Jeg kendte Vietnam ret godt i forvejen. De har en lang tradition for skrædderi og er virkelig dygtige håndværkere. Så det var bare at tage af sted.

I dag er vores produktion hjertet i Lïst.

Jeg har brugt flere måneder sammen med vores skræddere derude, og de er så vigtige for os og vores virksomhed. At vi kan være med til at hjælpe nogle kvinder frem med hver deres egen lille virksomhed, gør mig helt vildt stolt.

Det sidste halvandet år har været rigtig hård i Vietnam på grund af Covid-19. I Hoi An-området, hvor vi producerer, lever de primært af turisme, og turister har der ikke været nogen af siden marts 2020. En stor del af dem, der arbejder på hoteller, restauranter og som skræddere, har mistet deres job. Så at vi kan sikre en stabil indkomst for vores samarbejdspartnere er noget, der betyder rigtig meget for os.

Lïst producerer næsten kun i One Size
Lïst

Hvad lægger du vægt på, når du udvælger metervarer til kommende produkter? 

Kvaliteten er klart det vigtigste. Et godt stykke tøj skal kunne holde i flere sæsoner og samtidig være nemt at bruge. Så jeg leder altid efter kvaliteter, der er behagelige, stærke og kræver minimum vedligehold. Jeg tror de fleste af os har noget tøj, vi bruger for lidt, fordi det for eksempel kræver en indsats med strygejernet, før vi kan tage det på.

 

Har du planer om at skalere forretningen op eksempelvis med flere butikker? Hvad kræver det, og hvilke kompromiser er du (måske) nødt til at indgå for at det kan lade sig gøre?

Vi drømmer selvfølgelig om at vokse os større. Men med en produktion som vores, kan vi ikke fordoble kapaciteten fra dag til dag – men vi kan øge måned for måned. Vi har oplevet en markant vækst det sidste år, og det stiller nye krav til os. Så vi tager en ting ad gangen og sørger for, at hele organisationen kan følge med.

En butik mere er da i tankerne, men for nu bruger vi vores kræfter på at dygtiggøre os online. Det er så vigtigt for os at holde fokus. Vi er en lille virksomhed, så vi kan ikke gøre alt ting på en gang.

 

Hvad er dine planer med brandet for fremtiden?

At vi skal blive ved med at udvikle os og udbrede kendskabet til brandet. Hvis der er noget, vi har lært de sidste to et halvt år, så er det, at alt kan ske – og vi er først lige startet.

 

Lïst udstiller nu hos pej gruppen i ’pej galleri’.

pej galleri er placeret i pej gruppens store entre, hvor der løbende er udstillinger med studerende og nye iværksættere i design-, møbel- og modebranchen.

 

Foto: Lïst