Danmarks største modevirksomhed investerer i en virksomhed, som har specialiseret sig i laboratoriedyrket læder.

Selvom læder udgør blot én procent af Bestsellers samlede materialeforbrug, så vejer forarbejdet læder tungt på klimakontoen, og derudover er det et biprodukt fra kødindustrien.

Men bør Danmarks største modevirksomhed opgive brugen af læder fuldstændigt?

”Det er ikke en beslutning, vi kan tage på nuværende tidspunkt. Men vi arbejder med at finde gode alternativer til læder, hvor vi er 100 procent sikre på, at det ikke blot skaber et andet miljømæssigt problem, som for eksempel højt plastikindhold eller at holdbarhed og kvalitet er forringet,” siger Camilla Skjønning Jørgensen, Bestsellers Sustainable Materials & Innovation Manager, og uddyber:

”Sådanne fyldestgørende alternativer eksisterer endnu ikke i kommerciel skala. Til gengæld foregår der netop nu virkelig meget innovation på læderalternativer, som så småt åbner op for spændende, nye muligheder.”

Hos Bestseller undersøger løbende læderalternativer via innovationsplatformen Fashion FWD Lab. Derfor har modevirksomheden via sin investeringsplatform Invest FWD netop investeret i virksomheden VitroLabs, som har udviklet en metode til at dyrke læder i et laboratorium ved blot at bruge en enkelt celle fra et dyr. Denne celle fungerer som et frø, der selvgenererer i bioreaktorer, og i løbet af nogle uger udvikles læderet via de dyrkede laboratorieceller.

”VitroLabs er en spændende virksomhed, der har et team og en teknologi, som på sigt har potentiale til at blive et interessant alternativ – blandt flere – til konventionelt læder,” fortæller Jeppe Bredahl, investeringsansvarlig i Invest FWD.

”Vi vil gerne støtte op om udviklingen af mere bæredygtige alternativer, der over tid kan bidrage til bevægelsen mod et mindre klimaaftryk i modeindustrien, herunder hos Bestseller. Det er investering i fremtiden.”

Bestseller har de seneste år investeret i en række teknologier til eksempelvis genanvendelse af tekstiler og til at lave nye fibre ud af affald, som kan mindske klimaaftrykket.

 

Foto: Bestseller