Det mener konsulent og stifter af Sustainawear, Anne Katrine Blirup. En af de modevirksomheder, der blandt andet fortæller om de mål, de endnu ikke har nået, er Ganni.

I et nyligt interview med TØJ fortalte konsulent og stifter af Sustainawear, Anne Katrine Blirup:

“Den stærkeste kommunikation om bæredygtighed er at fortælle om alt det, man endnu ikke er nået i mål med.”

Til at begynde med gav udtalelsen ikke rigtig mening, for hvad skal forbrugeren bruge alt det, man ikke er nået i mål med, til?

Anne Katrine Blirup fulgte hurtigt op og tilføjede:

“Transparens er det allervigtigste, når vi snakker bæredygtighed.”

Pointen stod nu tydeligt frem: For at kommunikere stærkt om bæredygtighed, skal man som virksomhed – ifølge Anne Katrine Blirup – have modet til at fortælle alt det, man ikke har nået endnu, og ikke kun fremhæve det, man rent faktisk gør. En af de modevirksomheder, der har vist, at de tør, er Ganni.

 

Nogle mål blev indfriet – for andre er der stadig lang vej

Ganni har netop offentliggjort sin bæredygtighedsrapport for 2020 – den fjerde i rækken – hvor de naturligvis både fremhæver de mål, de har indfriet, men også alle de mål, hvor der er lang vej igen.

Rapporten gennemgår blandt andet de 44 mål, som virksomheden har sat sig for at nå inden 2023 og giver indblik i, hvor langt de er nået med hvert enkelt mål. 15 mål er 100 procent gennemført, 11 mål er de over halvvejs med, 15 mål er gennemført med mellem 1 til 49 procent, mens 3 mål endnu ikke er påbegyndt.

Blandt andet er mål 2: “Launch x 3 (internal or external) initiatives related to diversity and inclusion by 2021” 100 procent gennemført, mens mål 14: “Measure if by changing collection drop structure has an impact on overproduction by 2021” kun er 10 procent gennemført. Mål 35: “Launch a new garment care guide intergrated on Ganni.com to inform our customers on how to handle our garments correctly and help increase their lifespan” er slet ikke påbegyndt.

“I 2020 har vi formået at komme videre med mange af vores Gameplan-mål, men det her var desværre ikke en af dem. Derfor lancerer vi i 2021 en tøjplejeguide på vores kanaler, der viser, hvordan du plejer dit Ganni-tøj. Vi håber, at det vil være ventetiden værd,” skriver Ganni under mål 35.

Modevirksomheden nåede dog også at fremskynde og/eller gennemføre flere andre mål i 2020. Ganni-direktør Nikolaj Reffstrup skriver i indledningen:

“I skrivende stund er det et år siden, at WHO erklærede Covid-19 som en global pandemi. 2020 var på mange måder et udfordrende år, og livet, som vi kender det, gik for en tid i stå, da krisen vendte verden på hovedet. På trods af det lykkedes det alligevel vores design- og sourcingteam at fremskynde vores brug af ansvarlige tekstiler til 73 procent, komme videre med vores cirkulære arbejde med Ganni Repeat, vores udlejningsplatform, og implementere træning i cirkulært design. Vi øgede indsatsen til at nå vores mål indenfor CO2-reducering, og i takt med at flere vigtige kulturelle bevægelser opstod, så vi os selv i spejlet og accelererede vores arbejde med social ansvarlighed.”

På trods af at der stadigvæk er et stykke vej før, at alle mål er opfyldte, er Ganni optimistiske omkring at gennemføre alle mål inden 2023.

“Selv om 2020 var et udfordrende år på mange områder, så forblev den bæredygtige agenda stærk, og i lyset af denne rapport er vi glade for, hvor meget fremskridt der er opnået på tværs af vores 44 strategiske mål. Det virker ikke så fjernt længere at kunne nå disse inden 2023, og vi er meget håbefulde og optimistiske for fremtiden,” lyder det afslutningsvist fra Lauren Bartley, der er Head of Sustainability & CSR hos Ganni, i rapporten.

 

Ganni er ikke de eneste

Ganni er dog ikke den eneste virksomhed i modebranchen, der har modet til at fortælle forbrugeren om de mål, der ikke er indfriet.

Baum und Pferdgarten har også for nyligt offentliggjort deres bæredygtighedsrapport for 2020 – den anden i rækken.

Her var et af 2020-målene at bruge 50 procent recycled polyester i sine kollektioner, men modebrandet kom op på 43 procent og fik altså ikke indfriet målet.

“Vi vidste, at vi havde sat et virkelig ambitiøst mål, men vi er stadig stolte af at have nået 43 procent, da det er en massiv forbedring fra der, hvor vi var i 2019 (22 procent),” skriver Baum und Pferdgarten.

Et andet 2020-mål lød på at bruge minimum 25 procent recycled nylon. Dette mål ligger stadig på 0 procent.

“Det er en af vores største udfordringer. Fordi vi kun bruger ganske små mængder, er det ekstrasvært at finde ud af, hvordan det er sourcet. Men vi giver ikke op – vi bliver ved, indtil vi finder en løsning,” skriver brandet.

Der er dog også nogle af målene, hvor de overgår egne målsætninger. En 2020-målsætning lød blandt andet på at bruge 25 procent økologisk bomuld i deres kollektioner, og dette endte på 56 procent.

Foto: Ganni