Forbrugerrådet Tænk har samlet en tøjspildsalliance, som kræver en national handlingsplan for bekæmpelsen af tøjspild. Men Dansk Erhverv mener ikke, at det er nok. 

“Det er prisværdigt, at en række aktører kræver en dansk handlingsplan mod tøjspild. Det er et kæmpe miljøproblem. Men den handling, vi sætter ind med, skal nå hele vejen rundt om problemet. Og det gør den kun, hvis vi ikke kun tænker nationalt, men også internationalt.”

Sådan skriver miljøpolitisk chef for Dansk Erhverv Jakob Zeuthen i en kommentar-artikel på altinget.dk.

Han refererer til den alliance, som Forbrugerrådet Tænk nedsatte mod bekæmpelsen af tøjspild i slutningen af oktober måned.

Tøjspild er allerede højt på dagsordenen i regeringens klimapartnerskab for handel, hvor nøgleinteressenter og eksperter allerede tidligere på året afleverede 19 anbefalinger til, hvordan vi bekæmper tøjspild. Erhvervslivet og branchen viser stor opbakning til bekæmpelsen af tøjspild, så der er et godt fundament at bygge på, skriver Jakob Zeuthen.

Han mener dog ikke, at en national handlingsplan kan gøre det alene.

“Det er her vigtigt at forstå, at en dansk handlingsplan dog ikke får succes, hvis ikke den viser en forståelse for, at det meste tøj designes og fremstilles til et globalt marked. Og hvis vi skal have en chance for at opnå succes, bliver den således nødt til at spille sammen med EU’s kommende tekstilstrategi. Branchens muligheder for at bidrage til bæredygtig omstilling er nemlig betinget af, at den samtidig kan klare sig og konkurrere på især EU’s indre marked,” lyder det videre fra den miljøpolitiske chef.

Han mener derfor, at det er lidt for tidligt at sætte sig 100 procent fast på, hvad en dansk handlingsplan skal indeholde.

“Der er vi simpelthen nødt til at afvente den samlede europæiske tekstilstrategi,” kommenterer han.

Indtil da skal den danske tøjspildsalliance og andre involverede parter ikke blot være afventende. Jakob Zeuthen kommer derfor med tre forslag til, hvordan danskerne kan være med til at præge EU’s tekstilstrategi:

1. Uddannelse i bæredygtigt design

2. Bæredygtig logistik, forretning og kemikalier

3. Reparation og øget levetid

Få uddybet hvert forslag her.