Messesæsonen er i gang – og med en nu juni-dato er den startet tidligere end normalt. TØJ – Fashion & Business har besøgt CIFF Kids og talt med en række udstillere. 

”Vi har snakket om juni-datoen i mange, mange år. Nu er det endelig lykkedes for CIFF Kids at rykke fra august til juni – og det er vi glade for,” udtaler Jeanette Marchussen, salgschef på messen, og tilføjer samtidig, at mange modebrands har ønsket juni-datoen af hensyn til kollektionsflowet, ligesom mange interiørbrands og legetøjsbrands har ønsket den tidligere dato grundet julesalget.

Søndag morgen var lidt stille. Nattøj, rundstykker og hygge derhjemme kombineret med regnvejr betød, at der for alvor først kom besøgende omkring kl. 10.00. Derefter var der en pæn strøm af besøgende, både med og uden børn, der blev budt velkommen af en lækkert kurateret messe med både tøj, legetøj, interiør og møbler.

”CIFF Kids har altid fået ros for at være en flot messe. Det gælder også denne gang. Fra messens side forsøger vi at skabe gode rammer samt en rød tråd i farver og indretning, og vi oplever, at de fleste brands griber bolden og selv sørger for at skabe flotte stande, udstillinger med videre. Derfor kan vi bryste os af fortsat at være en af de flotteste messer,” siger Jeanette Marchussen til TØJ – Fashion & Business Trends.

I teamet omkring CIFF Kids er der god stemning og ikke mindst glæde over, at så mange udstillere bakker op om messen. Omkring 200 brands er repræsenteret, og flere har allerede meddelt, at de er klar til næste messe, som afvikles sammen med CIFF i februar 2023.

 

Festligt jubilæum hos Wheat

Hos Wheat fejrer de 20-års jubilæum med en stor stand med tøj, en separat stand med sko og et kreativt værksted med papirblomster og akvareltegninger.

Thomas Frederiksen, CCO og medejer hos Wheat, reflekterer over 20 års rejse for børnebrandet, hvor kernefortælling, dna og stil har været stabil og genkendeligt – en styrke, som har gjort det muligt at sætte turbo på væksten de seneste år.

Wheats vækststrategi følger to spor. Første spor er tilføjelsen af flere produktkategorier, henholdsvis overtøj blev tilføjet i 2014 og sko i 2020, mens flere udvidelser er under planlægning. Det andet spor handler om at vækste ved hjælp af nye markeder – og her er kombinationen af stærk historie, dansk design og en komplet produktportefølje vigtig.

Foto: Wheat

”Det er kun tre år siden, vi starterede i Tyskland, og inden længe overhaler omsætningen den danske. Andre nøglemarkeder som for eksempel Norge er også i klar vækst. Fælles for vores vækstplaner i udlandet er, at vi kun ansætter egne folk og udelukkende går efter salgsfolk med erfaring og netværk. Den initiale investering i dygtige og erfarne sælgere er hurtigt hentet ind igen. I det hele taget satser vi udelukkende på erfarne og stærke profiler – i alle funktioner,” kommenterer Thomas Frederiksen.

Wheat har de seneste år oplevet kraftig vækst i omsætning via nethandel – enten via fysiske butikkers egne webshops eller via de store danske og internanale pure players. Det har en række konsekvenser for, hvordan design, salg og marketing fungerer – og af samme årsag er der de seneste år blevet ansat flere medarbejdere med fokus på data og marketing.

”Når nethandel efterhånden udgør 70 procent af vores omsætning, så skal vi dedikere ressourcerne tilsvarende – og ikke mindst forstå, hvad nethandlerne har brug for. Det betyder blandt andet, at data om alle varer, tekster på flere sprog og de rigtige produktbilleder er afgørende. Vi skal gøre livet nemt for en webshop og sikre, at de bliver ved med at eksponere vores varer – og har succes med det,” forklarer Thomas Frederiksen.

Forventningerne til CIFF Kids er høje, men også realistiske. Det er første messe efter corona, det er første gang, at messen afvikles i juni, og det er første gang, at der startes på en søndag.

”Vi har egentlig villet deltage længe, men corona og generel uro gjorde, at vi lige tog en timeout. Nu er vi tilbage igen og har forhåbninger om, at vi får en god dialog med nuværende og nye kunder. Det at mødes fysisk kan noget andet end de mange virtuelle møder, digitale kollektionsfremvisninger og kufferter på tur,” kommenterer han.

Charlotte og Peter Galsgaard startede Wheat, og parret er endnu engang med på messe.

”Vi skal bære skandinavisk design sammen og vise, hvad vores brands kan skabe af universer. Det er nødvendigt, at vi alle støtter op og viser, hvad vi kan – så både danske og internationale kunder kan se potentialet i dansk børnemode. En messe er noget andet i dag, det ved vi godt. Der er ikke fyldte ordrebøger, når vi går hjem. Men vi har fået vist vores brand frem, har talt med eksisterende og nye kunder, og har bakket op om messen og hele branchen – og det er vigtigt,” siger Charlotte Galsgaard.

 

Gamle kendinge og nye brands

Hos Petit by Sofie Schnoor fortæller brand manager, Nanna Much, at de er tilbage efter flere års pause på grund af corona.

”Det er dejligt at være tilbage. Vi skal være her – og har også altid støttet op om messen. Men vi trak lige i håndbremsen under corona, og afventede udviklingen. Nu er vi tilbage, og det skal vi være. Det er vigtigt at bakke op om branchen generelt og ikke mindst om messen. Det er en vigtigt event, og det skal det fortsat være,” fortæller hun.

Foto: Petit by Sofie Schnoor

Det er hele kollektionen fra Petit by Sofie Schnoor, der vises frem, og håbet er, at både eksisterende kunder, der ikke har været direkte og personlig kontakt med i næsten to år, og helt nye kunder dukker op.

”Selv om vi har agenter i flere lande, så er det bare helt specielt at stå som brand på en messe som denne. Vi glæder os til at se, hvad de tre messedage kan bringe,” kommenterer Nanna Munch.

 

Rebel Company har på CIFF Kids fokus på brandet Hulabalu, der har et bredt udvalg af overtøj. Her fortæller Louise Lovén Dalsgaard, salgschef, og Troels Theilmann, sælger, at målet er at få brandet bragt i spil flere steder.

”Vi har allerede et stærkt brand og godt salg på flere udenlandske markeder, men er ikke så stærk i Danmark. Det vil vi gerne gøre noget ved, og derfor står vi her i dag med fokus på Hulabalu, mens de andre brands i vores portefølje (Ticket to Heaven, Cold og Seger) har en mindre prioritet.

Foto: Hulabalu

Forventningen er derfor at få kontakt til en masse nye kunder og sikre, at både Hulabalu og Ticket to Heaven bliver stærke brands i Danmark og nærmarkederne. Der er allerede flere aftaler i kalenderen til de tre dage på CIFF Kids, hvilket giver en god fornemmelse og optimisme hos de to sælgere.

”Det er befriende og berigende igen at mødes personligt. Teams kan fikse meget, men er ikke ideel til skabelsen af nye relationer – og det er netop vores formål med at være her,” forklarer de to salgsfolk.

Den nye dato har de to ikke nogen holdning til, da deres varer ikke er specielt sæsonbetonede.

”Datoen er ikke så vigtig. Det er vigtigere, at der er en messe, at brands støtter op og deltager, samt at det er de rigtige indkøbere, der dukker op,” slutter de.

 

 

Børnemøbler igen på messe

Hos Sebra fortæller Chief Sales and Marketing Officer, Henrik Esborg, at en messe er meget tiltrængt efter mange års pause.

”Vi har ikke været på messe under hele corona-perioden. Vi har klaret os med virtuelle fremvisninger og kørende sælgere, men der mangler personlig kontakt, dialog, og at produkterne kan vises frem samlet og i det rette miljø. Vi forventer ikke en masse ordrer her på messen, men en masse aktivitet, glæde og dialog – og det er mindst lige så vigtigt, da det har betydning for vores efterfølgende salgsarbejde,” forklarer salgschefen.

Foto: Sebra

Forventningen er mest at komme til at møde skandinaviske indkøbere, men måske også en chance for et par internationale, da dette er den første messe i lang tid.

”Vi vil gerne i dialog med mange forskellige typer af butikker – både modebutikker, børneudstyrsbutikker, legetøjsbutikker og livsstilsbutikker, og derfor giver det mening for os at være på det, som mange måske mest forbinder med børnetøj. Vi har en række produkter, som er relevante i mange sammenhænge og derfor skal vi være med her,” forklare han.

Digitaliseringen af handlen mærker de også hos Sebra, og de er klar over, at en stor del af handlen fremover vil foregå online. Sebra vil dog fortsat prioritere de rigtige fysiske butikker, hvor produkterne får lov til at fylde i et fysisk rum, blive rørt ved og interageret med.

 

Legetøj og julehandel

Stine Fenger- Mieritz, der er partner hos Andemors Verden, har endnu en gang en stand på CIFF Kids, og hun er meget glad for den nye timing.

”Vi har ikke tøjkollektioner og tænker ikke i sæsoner. Vi er dog meget afhængige af julehandlen, og derfor passer datoerne her i juni os meget godt. Den sene august-dato betød, at en stor del af indkøbsbudgettet var brugt,” forklarer hun.

Foto: Andemors Verden

På CIFF Kids har de 15 ud af 21 brands med og har specielt fokus på to nyheder, som får lov til at fylde lidt ekstra på standen: Scratch Europe og Memories by Asi.

”Vores målgruppe er både legetøjsbutikker, interiørbutikker, livsstilsbutikker og modebutikker – og der er ikke andre messer i Danmark, der når dem alle. Så vi skal være her. Vi er dog meget spændte på det samlede besøgstal, da det er første messe efter corona-nedlukningerne, og da det er helt nye datoer og ugedage. Vi er optimistiske og håber både på besøg af kunder, presse og influencere,” siger Stine Fenger Mieritz til branchebladet TØJ – Fashion & Business Trends.

 

Legetøj er også linet op hos Njord, der har deltaget fast på CIFF Kids – også under corona. Med en placering lige ved indgangen er der fuld eksponering af de brands, som Njord har med på messe.

Ejer af Njord og agent for i alt 10 brands, Anne Sofie Sørensen, fortæller, at hun trofast har bakket op om CIFF Kids hver gang og ser messen som en unik mulighed for at komme i kontakt med både legetøjsbutikker, museumsbutikker og livsstilsbutikker.

Foto: Njord

For Anne Sofie Sørensen betyder datoen ikke så meget. Legetøj, småmøbler og høretelefoner er ikke så sæsonbetonet, at datoen har afgørende betydning. Det vigtigste er, at messen afvikles.

 

Hos Play for Life er der også fokus på legetøj, og 12 ud af 20 brands er repræsenteret på standen. Indehaver Stine Fruelund har været fast udstiller på CIFF Kids gennem mange år, men tog lige en corona-pause.

”For os er juni-datoen fin. Det betyder, at vi kan sælge ind til julehandlen – og den fylder en del for os. Derudover så mener vi, at det er vigtigt, at alle aktører støtter op om hele værdikæden – og messerne er også en del af den værdikæde. Alle i hele processen fra design over produktion til salg skal i gang igen – og en messe kan være med til at få skubbet gang i processerne igen,” fortæller Stine Fruelund, hvis forventninger til messen dog er meget usikre:

”Det er første messe efter flere usikre år, flere kunder er forsvundet på grund af konkurser, opkøb med videre, og så er en ny dato altid svær. Men vi er optimistiske,” slutter Stine Fruelund.