Forbruget har været lavt i oktober, og vi går et utroligt prisbevidst Black Friday i møde, vurderer PriceRunner. Det gør Black Friday ekstremt vigtig for dansk detailhandel, når en meget stor del af årsindtjeningen skal hentes hjem på få dage.

Black Friday venter lige om hjørnet, og danskerne holder på pengene inden det store udsalg. Det peger en ny analyse fra Dansk Erhverv på. Hos Klarna-ejede PriceRunner er der andre toner, for nye tal viser, at danskerne har prissammenlignet og overvåget priser i stor stil dette efterår. Forbrugeranalytiker hos PriceRunner Katrine Barslev vurderer, at danskerne tager mere ansvar for deres privatøkonomi og har ændret shoppingmønster drastisk de seneste år:

“Kunderne er mere tilbageholdende i ugerne op til Black Friday, fordi de forventer at kunne gøre en god handel. Ingen ønsker at betale fuld pris for noget i oktober, når de ved, at årets største udsalg venter lige om hjørnet. Vi forventer, at Black Friday bliver stort i år. Vi har bestemt ikke sænket forventningerne, og hos PriceRunner er der fart på besøgstallet” siger forbrugeranalytiker Katrine Barslev.

Siden august er antallet af prisovervågninger hos PriceRunner mere end fordoblet, og ligesom sidste år lader det til at toppe i november omkring Black Friday. På nuværende tidspunkt er der allerede flere prisovervågninger end sidste år, som ellers var et ekstremt prisbevidst efterår.

2,5 mio. Danskere er klar til Black Friday
En undersøgelse foretaget af Nepa for PriceRunner blandt 1000 adspurgte danskere viser, at 56 procent af de 1000 adspurgte danskere regner med at købe noget under Black Friday i år. Af dem siger 37 procent, at de vil købe mere, mens blot 10 procent vil handle for færre penge.

Større beløb under Black Friday i år
Sammenlignet med sidste år ligger beløbene noget højere. I 2022 sagde mere end hver tredje dansker, at deres beløbsgrænse lå under 1000 kr. I år er det faldet til 18 procent af danskerne. Langt de fleste regner med at bruge mellem 1000-5000 kroner under udsalget. Sidste år havde mere end hver fjerde dansker en usikkerhed omkring hvilket beløb de ville bruge, mens kun 3 procent i år ikke har bestemt sig.

En majoritet af danskerne siger også, at de vil sammenligne priser inden de handler under Black Friday. Det giver bedre kontrol over sin privatøkonomi og er et udtryk for, at vi i højere grad har lært at tænke over vores udgifter, siger forbrugeranalytiker Katrine Barslev.

“Efter år med usikkerhed på den globale arena vælger vi hellere det sikre først. Selvom vi ikke længere har hård inflation, opfører vi os sådan som fremtidsforsker Anne Skare Nielsen kalder ‘vibecession’, hvor vi ikke tør tro på normaliteten. Det påvirker naturligvis butikkerne, og vi vil se offensiv markedsføring for at få danskerne til at vælge netop deres butik under Black Friday,” vurderer Katrine Barslev.

Foto: Unsplash