Detailsalget i de fysiske butikker har siden november 2018 været faldende. Den kategori, der oplever det største fald, er beklædning.

Siden november 2018 har salget inden for detail været faldende. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik, der blev offentliggjort den 25. februar 2019.

Detailsalget faldt med 0,3 procent i januar 2019. Nedgangen i salget kommer efter endnu et fald i december 2018 på 0,8 procent.

Sammenligner man perioden fra november 2018 til januar 2019 med den foregående periode fra august 2018 til oktober 2018, er salget faldet med 0,1 procent. Der har altså udelukkende været nedgang i detailsalget siden begyndelsen af november.

Danmark kan dog trøste sig med, at vi ikke var det eneste land, der oplevede et fald i detailsalget i december 2018. Det viser tal fra Eurostat.

Læs også: Ny e-handelsanalyse kortlægger danskernes købsvaner

Det samlede detailindeks for de 28 EU-lande faldt nemlig med 1,4 procent fra november 2018 til december 2018. Dermed lå faldet i detailsalget i Danmark altså under EU-gennemsnittet, mens faldet var størst hos vores nabolande.

Las Olsen, der er cheføkonom hos Danske Bank, vurderer i en pressemeddelelse til Ritzau, at faldet i detailsalget kan hænge sammen med, at der det seneste stykke tid har været usikkerhed om væksten i den globale økonomi, der blandt andet skyldes handelskrigen mellem Kina og USA.

 

Beklædning halter efter

Den kategori inden for detailbranchen, der oplevede det største fald, var beklædning. Kategorien faldt med 1,8 procent fra december 2018 til januar 2019, mens fødevarer og andre dagligvarer faldt med 0,4 procent. Andre forbrugsvarer som for eksempel husholdnings- og fritidsudstyr steg med 0,2 procent.

Las Olsen påpeger, at tallene fra Danmarks Statistik skal læses med varsomhed, da ingen af dem indeholder de køb, der er blevet foretaget på udenlandske webshops.