Selv om coronakrisen har kostet dyrt for et utal af virksomheder, har onlinehandlen under nedlukningen haft kronede dage. Danskernes onlineforbrug rundede i første halvår af 2020 74,7 mia. kroner og satte dermed ny rekord. 

Pandemien har vendt op og ned på alle dele i samfundet, siden de første smittetilfælde blev registreret i begyndelsen af 2020 i Danmark. Især forbrugeradfærden har i den grad ændret sig, og det har den danske e-handel mærket til – på godt og ondt.

Trods markante fald i dele af branchen er den samlede omsætning inden for e-handel steget med 5 procent i årets første seks måneder. Det har resulteret i en omsætningsrekord på 74,7 mia. kroner fordelt over 112 mio. handler.

Det viser dugfriske tal fra FDIH’s E-handelsanalyse, der tager pulsen på den danske e-handel.

“Vi har aldrig set så store ændringer i forbrugernes adfærd og køb, som vi så i 2. kvartal af 2020. Rejser, som normalt er den største branche målt på omsætning, forsvandt stort set, mens andre dele af branchen oplevede ekstraordinær vækst. Salget af bolig- og haveprodukter er eksempelvis steget voldsomt, mens salget af daligvarer har fået et folkeligt gennembrud under krisen,” siger Niels Ralund, adm. dirketør i FDIH, der står bag E-handelsanalysen, i en artikel på FDIH.dk. 

Det er tydeligt at se, at forbrugerne har brugt deres penge anderledes, hvis man sammenligner med samme periode sidste år.

Forbruget på rejser er eksempelvis faldet med 37 procent, mens tøj, sko og accessories er staget med 23 procent, bolig og have er vokset med 33 procent og elektronik og hårde hvidevarer er steget med 35 procent.

Tøj, sko og accessories står for i alt 16 procent af de samlede handler og forbrug på nettet, og Zalando er den netbutik, som danskerne handler hyppigst i.

 

Bæredygtighed har stor betydning

Bæredygtighed har nogen eller stor betydning for hver anden kunde. 10 procent mener, at det har stor betydning, mens 39 procent mener, at det har nogen betydning.

Blandt forbrugerne, hvor bæredygtighed har betydning, er det især en bæredygtig og miljøvenlig produktion, der ligger forbrugerne på sinde. I alt 50 procent mener, at det er vigtigt, at produktet er produceret miljøvenligt og bæredygtigt.

Næsten 4 ud af 10 peger på, at reduceret emballage er det væsentligste, mens kun 11 procent prioriterer miljøvenlig levering højest.

 

Nye kunder er kommet til

Den samlede fremgang af den danske e-handel skyldes, at de eksisterende kunder handlere oftere, men også i høj grad at der er kommet nye kunder til. Især de ældre har taget e-handlen til sig under krisen, viser undersøgelsen. Den kombination betyder, at e-handelsbranchen er kommet styrket ud af krisen, hvis man spørger Niels Ralund.

“Jeg er ret sikker på, at forandringerne i forbrugernes adfærd vil vare ved efter coronakrisen. Erfaringen siger, at når du først har handlet eksempelvis dagligvarer online, så dropper du det ikke igen. Det samme gælder rejser – når vi begynder at købe dem igen, så vil det stadig ske på nettet,” siger han.

Undersøgelsen viser da også, at 25 procent forventer at handle mere online det kommende år, mens kun seks procent forventer at handle mindre.

 

Amazon puster dansk nethandel i nakken

Den nye rekord er med til at understrege, at dansk e-handel står stærkt med mange dygtige virksomheder, som er klar til at møde efterspørgslen fra de købeklare kunder.

Det lover især godt for fremtiden, hvor ulven i form af Amazon er rykket tættere på landet efter offentliggørelsen af, at de i 2020 åbner op i Sverige.

“Vi har vidst i lang tid, at ulven ville komme, og derfor har mange netbutikker forberedt sig godt. Så selv om Amazon nu åbner i Sverige og må forventes at gøre det samme i Danmark inden længe, så tror jeg, at vi i stort omfang kan modstå ulvens pusten og pruste. Netbutikkerne har i hvert fald vist deres evner under krisen,” afslutter Niels Ralund.

Foto: Unsplash