Det har været det mest konkursramte år i ni år – og det er selv om, der kun er gået lidt over otte måneder. TØJ har undersøgt, hvor i landet der har været flest konkursramte butikker.
Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at 2019 – på trods af sine kun otte måneder – er gået hen og blevet et af de år, hvor tøjbranchen har oplevet allerflest konkurser. Fra januar til og med august 2019 har der været 90 konkurser. I 2010 var tallet på 102, og i 2018 lå tallet på 74.
TØJ har dykket ned i tallene og undersøgt, hvor i landet de konkursramte butikker har ligget. Det viser sig, at 78 procent lå på Sjælland. Det svarer til 70 ud af de 90 konkursramte butikker.
I 2019 er der indtil videre stiftet 252 nye tøjforretninger under den branchekode, der hedder tøjforretninger. 17 af de nye tøjforretninger er allerede lukket ned igen.
Flere peger på, at det er den øgede nethandel, der er skyld i, at flere fysiske butikker må dreje nøglen om. Men ifølge ekspert i detailhandel Bruno Christensen, er det ikke den eneste faktor, der er skyld i det.
”Det er et resultat af mange forskellige ting, der peger i samme retning. Nethandel er én ting, men der er også en vældig vækst i genbrugsbutikkerne, hvor vi handler mere og mere. Forbruget på tøj er heller ikke, hvad det var tidligere. Belært af finanskrisen sparer vi mere op, og det betyder ikke længere så meget, om vi har det sidste nye tøj,” fortæller Bruno Christensen til Finans.
Han forklarer yderligere, at de butikker, der er gået konkurs, er dem, der kun har såkaldte stangvarer og ikke formår at skille sig ud fra mængden – og det er man nødt til, hvis man vil overleve i branchen i dag.