Fra den 1. januar 2021 træder effekterne af Storbritanniens brexit i kraft. Læs, hvilken effekt det kommer til at have på priserne på eksempelvis sko. 

Toldvæsnet har igangsat en ny kampagne, der skal oplyse om effekterne af brexit-aftalen, der træder i kraft fra den 1. januar 2021.

Storbritannien er nemlig et af danskernes foretrukne lande, når det kommer til international nethandel. Og det går nu hen og bliver en langt dyrere fornøjelse at shoppe fra engelske webshops som eksempelvis modekæmpen Asos. Det skriver Jyllands-posten.dk.

I kampagnen fremgår det blandt andet, at et par sko til 1.200 kroner købt i England pålægges moms og told samt et Postnord-gebyr for toldhåndteringen på 160 kroner. Det betyder, at prisen for skoene vil ende på 1.780 kroner.

Det britiske exit fra EU trådte efter flere års politiske forhandler i kraft den 31. januar 2020 med en overgangsperiode på 11 måneder, hvor meget i praksis er fortsat som normalt, herunder muligheden for at handle uden told med EU. Overgangsperioden udløber dog ved udgangen af året, og det er ikke sikkert, at der kommer en ny handelsaftale på plads. Uden en ny aftale kommer der told, moms og postgebyr på varer købt online fra Storbritannien.

 

Aftale kan stadig komme i hus

En Yougov-undersøgelse viser, at 51 procent af de adspurgte danskere ikke kender noget til brexit-ændringerne, og det får altså Toldvæsnet til at skyde kampagnen i gang nu.

“Vi vil meget nødig have, at danskerne bliver taget på sengen. Og de ter vi bekymret for, fordi så mange jævnfør stikprøven ikke ved ret meget om told- og momsgrænser på nethandel. Vores forberedelser har handlet om at udvise rettidig omhu, og det er kampagnens tidsplan så også et udtryk for,” lyder det fra pressechef i Toldvæsnet Jesper Moll.

Men der er altså stadigvæk en sandsynlighed for, at der kommer en handelsaftale i hus. Den skal dog være på plads før nytår, og det er kun den britiske regering, der har mulighed for at forlænge overgangsperioden.

 

Virksomheder vil også rammes

Det er dog ikke kun forbrugerne, der vil blive ramt af de eventuelle told- og momsregler fra januar 2021.

Virksomheder, der handler med Storbritannien, mærker også forandringerne. De får som minimum mere papirarbejde, og hvis ikke en handelsaftale kommer i hus, så vil disse også blive ramt af told. Det vil gå ud over indtjeningen for virksomheder, der eksporterer til Storbritannien og øge omsætningerne for de dele af erhvervslivet, som importerer derfra.

Foto: Pexels