Organisationen bag talentkonkurrencen Designers’ Nest har besluttet, at designere fremover udelukkende kan deltage, hvis de har en uddannelse på kandidatniveau. Noget René Foli, uddannelses- og forskningschef på Via University College, kritiserer som værende både uddannelsessnobberi og tab af talent.
René Foli, uddannelses- og forskningschef på Via University College, har sendt et subjektivt debatindlæg til redkationen på TØJ, hvor han kritiserer talentkonkurrencen Designers’ Nests beslutning om, at de deltagende designere fremadrettet skal have en uddannelse på kandidatniveau.
Læs debatindlægget herunder
Med fare for at lægge mig ud med den danske designelite, sender jeg hermed et klart budskab til organisationen bag talentkonkurrencen Designers’ Nest: Det er en ommer!
Her gik jeg og troede, at talent handler om særlige evner og ikke et givet uddannelsesniveau. Så overraskelsen var stor, da jeg for nylig modtog besked om, at organisationen bag talentkonkurrencen Designers’ Nest har besluttet, at man fremover udelukkende vil tillade designere med et kandidatniveau at deltage – dette for at højne niveauet overfor presse og internationale besøgende. Konsekvensen er, at VIA Design og Business (som ubetinget er den uddannelsesinstitution, der leverer flest dimittender til den danske mode- og livsstilsbranche) fremover ikke kan deltage, da vi udelukkende uddanner på et simpelt og i denne sammenhæng, formoder jeg, nærmest ubetydeligt bachelorniveau.
Jeg synes, det er en enorm uhensigtsmæssig beslutning, der læner sig op ad en gedigen gang uddannelsessnobberi. Burde vi som kreativ branche netop ikke bakke op om, at talent, kreativitet, entreprenørskab med mere ikke kan sættes ind i et kompetencehierarki, men ofte forløses og blomstrer, når det sættes fri af formelle rammer? Jeg underkender ikke, at uddannelse er vigtig; det ville være mærkeligt, hvis jeg som uddannelses- og forskningschef stod for den holdning. Men jeg anfægter, at man med denne beslutning underprioriterer talentet på bekostning af uddannelsesmæssige formalia.
Når man påtænker at ændre konceptet for Designers’ Nest, fordi man vil have en skarpere profil og styrke båndene i forbindelse med både international presse og rekruttering af talenter, ja så står jeg uforstående overfor, at det gøres på bekostning af netop talent. Hvad er grunden til, at man ikke har valgt for eksempel et kurateret show i stedet for? Det ville give plads til ægte talentspotting – i modsætning til at lade et eksamensbevis bestemme udfaldet. Spørger man moderne erhvervsledere, hvad de rekrutterer efter, ja så er svaret komplet entydigt: De vil have den kreative, skæve, udfordrende og talentfulde dimittend – ikke den, der kun er noget i kraft af sit eksamensbevis.
Så, kære Designers’ Nest – skulle vi ikke bare sige, at det var en smutter, og gennemføre en kurateret konkurrence, hvor vi sammen hylder de reelle talentfulde unge? Dermed sikres, at vi ikke har sat gang i en talentrevolution, der gør, at fremtidige litterære konkurrencer kun er for de 10 uddannede fra forfatterskolen, at Melodi Grand Prix kun bliver for konservatorieuddannede, og at adgangskravet for at konkurrere i superligaen er en kandidatgrad i idræt.
Vi ses til kindkys og bobler.
Go´ modeuge!
Er du enig eller uenig med René Foli? Giv gerne din mening i kommentarfeltet herunder.