Det store fokus på klimaforandringerne får forbrugerne til at trække sig, og det bekymrer H&M-chef Karl-Johan Persson.
Den svenske klimaaktivist Greta Thunberg har for alvor sat klimaforandringerne på dagsorden verden over. Bevægelsen har medført en udskamning af og opfordring til at standse forbrug, der særligt har ramt flybranchen, men som også spreder sig til andre brancher, herunder tøjindustrien.
Det bekymrer chefen for den svenske tøjgigant Hennes og Mauritz, Karl-Johan Persson, der mener, at den voksende modvilje mod forbrug kan være skadelig. Det skriver det amerikanske medie Bloomberg.
”Klimaproblemet er utrolig vigtigt. Det er en stor trussel, og vi er alle sammen nødt til at tage det alvorligt; politikere, virksomheder, individer. Samtidig er udryddelsen af fattigdom et mindst lige så vigtigt mål,” siger Karl-Johan Persson.
H&M er en stor aktør i modeindustrien, der er kommet under skarpere bevågenhed efter et stigende fokus på forurening og arbejdsforhold i de lande, der har størstedelen af verdens tøjproduktion. Ifølge FN er tøjindustrien ansvarlig for godt ti procent af verdens samlede udledning af drivhusgasser.
Løsningen er ikke, at forbrugerne stopper med at købe nyt tøj, mener Karl-Johan Persson, der i stedet mener, at miljøinnovation, vedvarende energi og bedre materialer er mere hensigtsmæssige måder at håndtere klimaforandringerne på.
”Vi må reducere det miljømæssige aftryk. Samtidig må vi også fortsætte med at skabe jobs, få bedre sundhedspleje og alle de ting, der følger med økonomisk vækst,” udtaler Karl-Johan Persson.
Selv vurderer Hennes & Mauritz, at 70 procent af tøjets indvirkning på klimaet sker under fremstillingen af tøjet, og virksomheden ønsker i 2040 at reducere mere drivhusgas, end de udleder. Videre kalder virksomheden sig en af verdens største brugere af økologisk og genbrugt bomuld og er begyndt at eksperimentere med materialer som citronskræl og fiskenet, der er specialdesignet til at indgå i en genbrugsblanding. Virksomheden arbejder desuden sammen med regeringer for at installere blandt andet solceller for at gøre lokale fabrikker mere bæredygtige.