Tekstildesigner Helene Vonsild forvandler sporbare skind til nye værker til kroppen. TØJ har snakket med hende om processen og tankerne bag.

Interview med Helene Vonsild, væver og indehaver af butikken 1x1textil og design og brandet 1+1 Design.

Hvorfor valgte du at lave denne slags værker med skind?
Birgitte Holgaard Langer fra SPOOR kom forbi min butik, og så mine vævede værker, som jeg kalder ”Woven Lines – Livslinier.” Hun fortalte om SPOOR og om sporbare skind – altså hvor de præcis ved, hvor kvæget er født og opvokset som en transparent dokumentation for værdikæden. Jeg vidste ikke, at skind kunne spores så præcist. Det var et spændende materiale og en spændende historie. Så kort tid efter kom SPOOR forbi med IKEA-poser fyldt med 10 skind, der alle var leftovers. Jeg fik kunstnerisk frihed til at arbejde med dem udfra mine tanker.

Hvordan var processen for dig?
Jeg valgte seks skind fra forskellige områder i Danmark. Og så tog jeg ud i de specifikke områder – fra Løkken til Gråsten – og researchede. Jeg ville have en fornemmelse af dyrets liv i præcis det landskab og område, den havde levet sit korte liv. Jeg tog græsser og siv med fra stedet, så skindet kunne bære stemningen med sig fra dyrets oprindelige lokation. Da jeg for eksempel var i Gråsten, stod græsserne og svajede, og jeg havde fornemmelsen af at have lyst til at tage hånden igennem dem. Så naturmaterialer fortæller sammen med skindet en historie om det specifikke dyrs liv. Skindene fremstår præcis, som de er – uden syninger eller klip – og med ar og ridser, som da jeg modtog dem.

 

Hvad er dine tanker omkring arbejdet med skindet?
Jeg har valgt at vise det som et menneske, der kan leve videre i skindet, og bære det som en slags skulpturel beklædning. Jeg ser det som, at et menneske kan overtage tyrens kræfter på den måde. Der er virkelig nogle urkræfter i det. Jeg er meget inspireret af vævning fra vikingetiden. Derfor klipper jeg for eksempel heller ikke i skindene – det gjorde de heller ikke dengang. Til gengæld har jeg lagt min energi i simple væveteknikker i græsserne og at udnytte de naturlige vævede linjer om kroppen.

Hvad tager du med fra projektet?
Det har virkelig været en meget dejlig og inspirerende process og en øjenåbner for mig. De her leftover-skind er fyldt med liv og sjæl. Som kunstner håber jeg på, at jeg åbner muligheden for, at folk kan gå hjem og tænke over det.

Helene Vonsild udstiller nu hos pej gruppen i ’pej galleri’. pej galleri er placeret i pej gruppens store entre, hvor der løbende er udstillinger med forskellige iværksættere i design-, møbel- og modebranchen.

Foto: SPOOR